Imprimare

Testari gratuite pentru depistarea cancerului de san

Adaugat in Stiri din domeniul medical

8 din 10 femei, ce locuiesc in zonele rurale ale Romaniei, nu au efectuat niciodata un control medical al sanilor.* De aceea, in lunile octombrie si noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinari gratuite menite sa depisteze cancerul de san. Aflata deja la cea de-a patra editie, campania ”Nu am facut destul”, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), si-a propus sa ajunga anul acesta in cinci judete din zona Moldovei.

Cancerul de san este o boala grava, reprezentand una dintre principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania si din intreaga lume. Cu toate ca este o afectiune care se poate vindeca daca este depistata in faza incipienta, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de romance. Tocmai din acest motiv, specialistii trag un semnal de alarma si le indeamna pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare a sanilor si, cel putin o data pe an, sa mearga la control la medicul specialist.

Anul trecut, in cadrul campaniei desfasurate in sapte judete din sudul si centrul tarii, nu mai putin de 1.129 de femei au beneficiat de examinari gratuite ale sanilor. Dintre acestea, 78% nu facusera niciodata un control la san, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de san, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani.

*Conform campaniei din 2016, cand au fost examinate gratuit 1.129 de femei din judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Brasov, Buzau.

”Foarte multe femei se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Cancerul de san este o boala care se trateaza cu succes in ziua de astazi, insa este extrem de important sa fie depistat in faza incipienta. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de san. Iar aceasta cifra ar trebui sa traga un semnal de alarma in randurile autoritatilor competente. Țara noastra are nevoie urgenta de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de san”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

In lunile octombrie si noiembrie, FABC,  cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi (SSMI), isi propune sa convinga cat mai multe femei din zonele rurale si nu numai, sa mearga constant la un control de specialitate, astfel incat sa poata preveni instalarea bolii si, atunci unde este cazul, sa inceapa tratamentul la timp, inainte sa fie prea tarziu.

Caravana campaniei ”Nu am facut destul” va ajunge anul acesta in cinci judete din zona Moldovei.

Astfel, in weekendul 14-15 octombrie, se vor face testari in localitatile Tomesti si Ciurea - din judetul Iasi, in 21-22 octombrie caravana va poposi in comunele Vanatori Neamt si Raucesti - din judetul Neamt, in zilele 28-29 octombrie se vor face testari in comunele Falciu si Stanilesti, iar in 4-5 noiembrie, caravana va ajunge in localitatile Balcani- Schitu Frumoasa si Bercesti Taslau. Totodata, pe 11-12 noiembrie vor beneficia de testari gratuite si femeile din comunele Udesti si Manastirea Humorului din judetul Suceava.

Voluntarii de la Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI) vor efectua masuratori de glicemie, tensiune si pulsoximetrie, consultatii oftalmologice, dar si o electrocardiograma. Toate aceste testari pot fi facute si de barbati. Pe langa consultul la san, femeile vor beneficia, si de o ecografie mamara.

Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro.


Bine de stiut!

  • Cancerul de san apare din ce in ce mai des la femeile tinere
  • Aparitia unui nodul la san nu este un semn de cancer, dar trebuie neaparat investigata
  • Autoexaminarea regulata a sanilor trebuie sa faca parte din rutina oricarei femei
  • Multe femei depistate cu cancer de san nu au avut niciun simptom
  • Recomandari importante in preventie:
  • Autoexaminarea lunara a sanilor. inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa işi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual.
  • Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.
  • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.
  • Mamografia. Specialistii spun ca dupa varsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Testari-gratuite-pentru-depistarea-cancerului-de-san_21931/

lauff lautf laurf