(Opt)8imizarea stilului de viata este fundamentul sanatatii tale!
Forumul de Preventie a informat participantii la Maratonul International Bucuresti despre importanta masurilor de preventie cardiovasculara.
Prof. Dr. Dan Gaita, Presedintele Forumului de Preventie, a alergat pentru a 8-a oara consecutiv, alaturi de alte mii de participanti la Maratonul International Bucuresti, atragand atentia asupra importantei activitatii fizice in mentinerea starii de sanatate.
Cu ocazia celei de-a 10-a editii a Maratonului International Bucuresti, Forumul de Preventie prin proiectul Misiunea 150, a atras atentia asupra importantei adoptarii unui stil de viata echilibrat in preventia bolilor cardiovasculare.
Sub indemnul „Continua sa iti pui inima la treaba prin (opt)8imizarea stilului de viata!”, participantii la Maratonul International Bucuresti au primit informatii despre factorii de risc cardiovascular, accentuandu-se importanta activitatii fizice zilnice si celebrarea propriei sanatati prin participarea alaturi de colegi, prieteni, familii la competitiile sportive.
„Fara alimentatie sanatoasa nu exista preventie cardiometabolica – iar alimentatia sanatoasa si activitatea fizica alearga la brat pentru sanatate si longevitate! ” a declarat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
„Bolile cardiovasculare continua sa fie principala cauza de mortalitate in Romania – dar acestea pot fi prevenite in proportie de pana la 80% prin controlul medical periodic si controlul optim al factorilor de risc cardiovascular. Ce e de facut? Sa mancam echilibrat (dar mai putin...), sa facem zilnic miscare (dar conform starii noastre de sanatate), sa nu fumam (nici macar pasiv) si sa ne oferim timp suficient de odihna. In plus, urmati sfaturile medicilor referitoare la controalele periodice si la respectarea tratamentului prescris!”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Presedinte al Forumului National de Preventie.
Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt: varsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, si boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat. Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili (precum varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi modificati si tinuti sub control prin activitati precum:
- activitate fizica zilnica
- mentinerea unei greutati normale
- adoptarea unei alimentatii sanatoase prin:
- inlocuirea aportului de grasimi animale saturate cu grasimi mono sau polinesaturate
- limitarea consumului de alimente care au un continut sarac in nutrienti si numar crescut de calorii
- consumul de alimente cu continut ridicat de fibre si nutrienti (legume si fructe)
- controlul optim al tensiunii arteriale, glicemiei si colesterolemiei (LDL–colesterol, HDL– colesterol si trigliceride)
- renuntarea la fumat
- efectuarea de controale medicale regulate.
Sursa: PaginaMedicala.ro