Medicii straini si dreptul de practica in Romania
In momentul de fata medicilor din state terte nu li se recunoaste dreptul de a-si exercita profesia pe teritoriul Romaniei, cu exceptia situatiei in care sunt casatoriti cu cetateni romani, cetateni ai unui stat din Spatiul Economic European (SEE) sau ai Confederatiei Elvetiene, ori daca au sedere pe termen lung (5 ani de sedere continua) in Romania sau in unul din statele mentionate.
Coalitia pentru Drepturile Migrantilor si Refugiatilor (CDMiR), o platforma a organizatiilor neguvernamentale cu activitate in domeniul migratiei, drepturilor omului si politicilor publice, solicita autoritatilor sa modifice cadrul legal astfel incat sa li se acorde drept de practica altor doua categorii de straini aflati pe teritoriul tarii: medicilor cu protectie internationala (refugiati si persoane cu protectie subsidiara) si strainilor din state terte care si-au finalizat studiile medicale in Romania.
Subiectul a fost discutat in cadrul unei mese rotunde la care au participat oficiali din Guvernul Romaniei, Colegiul Medicilor, Inspectoratul General pentru Imigrari, alaturi de reprezentanti din randul organizatiilor neguvernamentale si organizatiilor internationale precum Agentia ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), precum si specialisti din domeniul sanatatii si din mediul academic.
Punctul de plecare al dezbaterii l-a constituit subiectul deficitului de personal cu care se confrunta sistemul public de sanatate din Romania in ultimii ani, ca urmare a migratiei medicilor si absolventilor de studii medicale in strainatate.
“Romania se confrunta, in prezent, cu o criza puternica a resurselor umane in sanatate, iar aceasta are toate premisele sa se agraveze pe termen mediu si lung in lipsa masurilor sistemice” se arata in Nota de Fundamentare care a stat la baza aprobarii Strategiei Nationale de Sanatate 2014 - 2020.
Cauzele crizei din sistemul de sanatate sunt multiple: emigratia personalului medical (estimata la 43.500 cadre medicale, de la data intrarii Romaniei in UE), numarul mic de medici (2,5/1.000 locuitori), dezechilibrele in distributia personalului medical pe regiuni si judete, numarul mare de posturi vacante din sistem, neatractive pentru personalul medical etc. Calitatea actului medical a scazut iar zone intregi, in special din mediul rural, sunt neacoperite de personal medical.
Romania se afla spre partea inferioara a clasamentului tarilor UE in ceea ce priveste numarul de medici cu drept de practica pe teritoriul national, in ciuda faptului ca numarul de absolventi ai facultatilor de medicina este printre cele mai mari din Europa. Totodata, Romania se diferentiaza in mod negativ de alte state europene, cum ar fi Germania, Franta sau Irlanda, care au adoptat politici de atragere a medicilor straini pentru a face fata provocarilor pe care le ridica nevoia de personal din spitale si din alte unitati medicale.
Doamna Ramona Lohan, consilier de Stat in Guvernul Romaniei, in Comitetul Interministerial Coalitia pentru Integrarea Refugiatilor, a declarat in cadrul intalnirii de astazi ca in perioada urmatoare se vor analiza propunerile organizatiilor neguvernamentale in domeniul migratiei si se va discuta cu ministerele avizate pentru gasirea de solutii.
Domnul comisar de politie Ionut Cirdei din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari, a declarat la randul sau ca propunerile Coalitiei sunt pertinente si vor intra intr-un proces de analiza.
Au fost si alte sugestii legate de simplificarea unor proceduri existente de obtinere a dreptului de practica si de interpretare unitara a legislatiei la nivelul colegiilor medicilor, care vor fi analizate separat de membrii Coalitiei. Totodata, a fost semnalata omiterea apatrizilor din categoriile de medici care in prezent pot exercita profesia de medic in Romania.
Masa rotunda cu tema ”Obtinerea dreptului de practica de catre medicii straini, in contextul deficitului de personal din sistemul de sanatate romanesc” a fost organizata in cadrul proiectului Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei (EMINET), proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-straini-si-dreptul-de-practica-in-Romania_21942/