Medicii de familie si pacientii au inititat un protest national
Medicii de familie impreuna cu pacientii lor atrag atentia asupra deteriorarii inacceptabile a sistemului public de sanatate, printr-un protest national.
Medicina de familie reprezinta singura retea strategica din sistemul sanitar, care ofera servicii medicale in sistemul public de sanatate la nivel national si asigura peste 70% dintre totalul serviciilor medicale primite de pacientii din Romania. in zonele rurale si izolate, serviciile medicilor de familie sunt aproape singurele la care au acces cetatenii.
Cetateanul nu este in centrul atentiei sistemului sanitar. Timpul petrecut de pacient cu medicul sau de familie a scazut dramatic, relatia medic-pacient a fost transformata intr-o relatie birocratica. Accesul bolnavilor la tratament este ingradit de protocoale de prescriere necorelate cu realitatile sistemului si cu d
ovezile stiintifice actuale. Exista limitari nepermise in accesarea unor investigatii necesare pentru diagnosticul precoce.
De aceea, alaturi, medici de familie si pacienti, solicitam o schimbare serioasa si responsabila de paradigma, pentru ca sistemul de sanatate sa aduca in atentie ceea ce il defineste - sanatatea pacientului, solicitam urmatoarele:
1. Asigurarea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatii medicului de familie in scopul imbunatatirii asistentei medicale a populatiei Romaniei.
2. Cresterea finantarii medicinii de familie, pentru echilibrarea finantarii in sistemului public de sanatate.
3. Recunoasterea importantei rolului medicului de familie si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor,asa cum sunt acestea descrise in continuare.
1. Asigurarea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatii medicului de familie in scopul imbunatatirii asistentei medicale a populatiei Romaniei.
Medicina de familie, impovarata de un contract-cadru nedrept si discriminator, cu o legislatie intentionat ambigua si incalcata chiar de reprezentantii decidentilor, nu mai poate avea aportul firesc la sanatatea populatiei Romaniei. Practicarea medicinei de familie in Romania a ajuns un demers dificil, greoi, complicat, care nu mai respecta niciunul din principiile exercitarii unei profesii liberale.
Solicitam ca legislatia din sistemul sanitar, Contractul-cadru si Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) sa respecte urmatoarele principii:
Independenta profesionala a medicului de familie
ingradirea activitatii medicale este in detrimentul pacientului, nu are la baza criterii profesionale sau ştiintifice, ci doar administrative. Exercitarea profesiei medicului de familie este viciata la momentul stabilirii diagnosticului si tratamentului de restrictiile din protocoalele de prescriere precum si de cele impuse prin Contractul-cadru si legislatia subsecventa. Medicul de familie nu poate recomanda pacientilor sai investigatiile necesare pentru diagnosticul precoce, monitorizarea patologiilor frecvente si nici medicamentele pentru multe boli, desi statutul sau profesional ii permite. Aceste restrictii trebuie urgent eliminate sau revizuite cu concursul societatilor profesionale.
Competentele medicului de familie
Timpul consultatiei medicale este irosit cu activitati administrative, nemedicale, birocratice, care au fost delegate medicului. Pe termen mediu si lung aceasta situatie duce la deprofesionalizarea medicului, la scaderea performantelor profesionale si este una din cauzele principale ale emigrarii. Pentru a elibera medicul de activitatile birocratice, CNAS, prin PIAS, trebuie sa isi asume responsabilitatile legale care ii revin:
categoria de asigurat si a drepturilor fiecarei categorii,
documente electronice,
administrarea gradului de compensare a medicamentelor la nivelui farmaciei, prin reteta unica la medic.
Aceste imperative sunt prevazut in legea 95/2006, dar sunt incalcate in Contractul-cadru si actele normative subsecvente.
Statutul de furnizor privat independent al cabinetului de medicina familiei.
Cabinetul de medicina familiei este unitatea sanitara privata specializata in furnizarea de servicii medicale in asistenta medicala primara, organizata in conditiile legii. Exercitiul dreptului de proprietate privata si a libertatii economice, prevazut in Constitutie, este restrans prin modul de elaborare a Contractului-cadru. Solicitam deci negocierea tarifelor serviciilor contractate si pastrarea principiului constitutional al proportionalitatii unui contract civil.
Exercitarea profesiei de medic de familie trebuie permisa numai in unitati independente avand reprezentant legal medic de familie, pentru a nu genera risipa si abuzuri in cheltuirea fondurilor asiguratilor.
Este imperios necesara respectarea Legii 95/2006 si monitorizarea implementarii Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020 si a Strategiei pentru dezvoltarea asistentei medicale primare in Romania pentru anii 2012-2020. Acest lucru poate fi realizat si prin implicarea autoritatilor administratiei publice locale in sustinerea asistentei medicale primare.
2. Cresterea finantarii medicinii de familie, pentru echilibrarea finantarii in sistemului public de sanatate.
Este absolut necesara realizarea unei finantari echilibrate si nediscriminatorii, care sa incurajeze asistenta medicala primara, deoarece medicii de familie rezolva majoritatea nevoilor medicale ale populatiei.
Sursa: PaginaMedicala.ro