Pacientii din Romania, o singura voce!
Cezar Irimia: „Pacientii din Romania trebuie sa se uneasca, sa aiba o singura voce care sa comunice cu autoritatile”
In perioada 1-2 noiembrie, in Bucuresti, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Asociatia Pacientilor Cronici din Romania a organizat un training pentru asociatiile de pacienti. Acestea au aflat care sunt diferentele dintre sistemele de sanatate din Europa si cel din Romania, care sunt modelele de succes si cum isi pot perfectiona relatiile cu decidentii.
„Organizam constant astfel de evenimente, tocmai pentru a-i ajuta pe coordonatorii asociatiilor de pacienti si pe pacienti deopotriva sa-si rezolve cele mai mari probleme. De aceasta data, le-am prezentat care sunt sistemele de sanatate de succes din Europa si ce am putea invata noi de la ele, astfel incat sa ne dam seama impreuna cum am putea face sistemul din Romania sa functioneze mai bine.”, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
„Din punctul meu de vedere, cea mai mare problema a sistemului de sanatate din Romania consta in faptul ca cei trei actori principali – medicii, pacientii si autoritatile – nu comunica ntre ei. Nu exista o comunicare bidirectionala intre parti si, in plus, nu se vorbeste aproape niciodata despre acelasi lucru. Pacientii cer, autoritatile nu fac nimic. De aceea, ma bucur ca am avut ocazia sa le vorbesc pacientilor despre tehnicile de comunicare eficiente in relatiile cu decidentii.”, a povestit dr. Adrian Pana, specialist in comunicare publica.
„Cred ca, pentru Romania si tarile din regiune, este foarte important sa cunoasca retetele de succes ale tarilor europene in care sistemele de sanatate functioneaza eficient in favoarea pacientilor. De aceea, m-am bucurat ca i-am intalnit pe pacientii din Romania atat de interesati, dornici sa invete si sa inteleaga cum isi pot imbunatati relatia cu decidentii si curiosi. Cred ca cel mai important lucru pe care il putem invata de la sistemele de succes din Europa este faptul ca relatia de comunicare dintre medici, pacienti si autoritati este una eficienta si activa.”, a spus Mark Molnar, research leader la Universitatea Corvinus din Budapesta.
Pentru mai multe detalii, poti urmari inregistrarile video ale sesiunilor mai jos:
Ziua 1, Mark Molnar – Context general; care sunt mijloacele si argumentele menite sa ofere sprijin comunicarii cu autoritatile;
Ziua 2, Mark Molnar – O privire de ansamblu asupra sistemelor de sanatate din Europa. Politici de finantare si pret;
Ziua 3, Dr. Adrian Pana – Cum se evalueaza sistemele de sanatate. Modelul Romaniei.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii-din-Romania_-o-singura-voce__21947/