Imprimare

Grant pentru educatie in domeniul cancerului metastatic de san

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Cancer a castigat un grant in valoare de 25.000 $ prin intermediul programului Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge), lansat la initiativa Uniunii Internationale de Control a Cancerului (UICC).

Asociatia este singura organizatie din Europa Centrala si de Est intre cei 20 de castigatori internationali din acest an si, totodata, prima din Romania care a accesat vreodata un grant pentru educatie in domeniul cancerului metastatic de san.

La editia din acest an a programului SPARC, a doua de la lansarea sa in 2015, s-au inscris 83 de organizatii din toata lumea. In urma unei evaluari riguroase, doar 20 de participanti din 19 tari au fost selectati pentru a primi granturi cu o valoare totala de 500.000 dolari cu scopul de a sustine si implementa proiectele ce raspund nevoilor specifice ale femeilor cu cancer metastatic de san la nivel mondial.

Datorita fondurilor accesate, Societatea Romana de Cancer va implementa in perioada noiembrie 2017- octombrie 2018 proiectul „Cresterea calitatii vietii pentru pacientele cu cancer de san metastatic din Romania” care vizeaza sa reduca decalajul dintre pacientele din tara noastra si cele din tari mai dezvoltate cu privire la boala si sa sustina cresterea gradului de constientizare cu privire la problemele cu care se confrunta pacientele.

Noile tratamente permit in multe cazuri cresterea duratei si calitatii vietii la un nivel nesperat pana in urma cu cativa ani, boala metastatica ajungand sa poata fi considerata o boala cronica.

Este absolut necesara schimbarea paradigmei in ceea ce priveste tratamentul acestor paciente, asigurarea informarii corecte a pacientelor si apartinatorilor, precum si asigurarea serviciilor de sprijin necesare integrarii familiale, sociale si chiar profesionale.

In acest moment, una din 5 femei din Romania sunt diagnosticate atunci cand cancerul de san este deja intr-un stadiu avansat, iar 90% dintre romance nu au facut niciodata un control care sa le permita sa identifice boala intr-un stadiu incipient. Prin participarea la programul SPARC MBC Challenge, Societatea Romana de Cancer va beneficia si de mentorat si va avea acces la un ghid de bune practici realizat in urma primei editii a programului din 2015.

„Suntem bucurosi ca am fost selectati printre finalisti de catre reprezentatii UICC si ca urmeaza sa primim finantare din partea Pfizer pentru a implementa proiectul, dar mai ales ca vom putea fi portavocea pacientelor cu cancer in stagiu avansat si a problemelor lor. Din pacate, in prezent, nu exista suficiente resurse disponibile pacientelor cu cancer metastatic in cadrul societatii, astfel incat, de cele mai multe ori, femeile diagnosticate cu aceasta boala se simt izolate si singure. Ne dorim foarte mult sa putem sa le oferim acestor femei un sprijin in plus si credem ca acest grant va fi un prim pas in aceasta directie,” a declarat dr. Adriana Melnic, director executiv al Societatii Romane de Cancer.

„Suntem foarte mandri de programul pe care l-am dezvoltat in parteneriat cu Pfizer si speram ca, prin intermediul proiectelor finantate, sa ajungem la o cunoastere mai buna profilului pacientului cu cancer metastatic la nivel mondial” a spus Prof. Sanchia Aranda, presedinte UICC.

Programul Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge) isi propune sa sprijine grupurile de advocacy, retelele de spitale, grupurile de sprijin si alte organizatii internationale care au in centrul activitatii pacientul diagnosticat cu cancer metastatic, optiunile de tratament, nevoile specifice si provocarile la care acesta este expus, care fac demersuri pentru introducerea acestei problematici in programele nationale si mai ales urmaresc reducerea incidentei cancerului metastatic la prima diagnosticare.

Uniunea Internationala de Control a Cancerului (UICC) este cea mai mare organizatie internationala care are ca scop lupta anti-cancer, avand peste 1.000 de organizatii membre in 164 de tari. Misiunea Uniunii este sa gaseasca noi modalitati de colaborare intre toate acele organizatii care sprijina comunitatea pacientilor de cancer pentru a reduce povara bolii la nivel mondial si, totodata, sa fixeze programele de monitorizare a cancerului pe agendele nationale ale fiecarei tari.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Grant-pentru-educatie-in-domeniul-cancerului-metastatic-de-san_21951/

lauff lautf laurf