Ministrii Sanatatii din UE sustin pozitia Romaniei referitoare la problema exportului paralel de medicamente
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a participat astazi, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului ministrilor UE pentru Sanatate.
La solicitarea ministrului roman al Sanatatii, in cadrul Reuniunii a fost discutata problema exportului paralel de medicamente.
In interventia sa, ministrul Sanatatii, prof.dr.Florian Bodog, a atras atentia asupra efectelor deosebit de grave pe care le genereaza exportul paralel de medicamente.
De asemenea, oficialul roman a semnalat faptul ca unele companii de medicamente nu respecta obligatia de a asigura stocurile de medicamente dupa notificarea retragerii de pe piata, lucru care creeaza probleme in asigurarea continuitatii aprovizionarii pietei.
“Aceasta situatie imparte cetatenii Europei in doua categorii, cei care primesc tratamente adecvate si la timp si cetateni europeni care sunt in imposibilitatea de a se trata corespunzator.
Avand in vedere aceasta situatie, solicitam de urgenta Comisiei Europene un mecanism de control si reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de catre companii si de reglementare a situatiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piata a medicamentelor” a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, in timpul interventiei.
Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca principiile egalitatii si ale nediscriminarii trebuie sa ramana valori de baza ale Uniunii Europene.
Oficialii din Sanatate participanti la reuniunea de azi au sustinut in majoritate pozitia exprimata de ministrul Sanatatii din Romania, prof. dr. Florian Bodog, cu privire la problemele create de exportul paralel in asigurarea accesului la medicamente.
Dupa interventia ministrului roman al Sanatatii, a urmat cea a ministrului Sanatatii din Grecia, care a semnalat problemele legate de retragerea de pe piata a unor medicamente, din motive comerciale.
Acesta a mai afirmat ca, este nepermis ca, industria farma sa santajeze autoritatile in ceea ce priveste punerea si mentinerea unor medicamente pe piata.
Si oficialul ungar al Sanatatii a sustinut problema semnalata de Romania. Mai mult, a precizat necesitatea asigurarii unui cadru legal european care sa asigure accesul la medicamente in functie de capacitatea de finantare a statelor membre, afirmatie intarita si de ministrul Sanatatii din Danemarca, care a propus elaborarea unei viziuni europene pentru a rezolva aceasta problema.
In discursul sau, oficialul maltez a subliniat faptul ca aprovizionarea cu medicamente nu trebuie sa tina cont doar de interesele comerciale, pacientii trebuie sa aiba accesul garantat.
Ministrul Sanatatii din Olanda a semnalat, de asemenea, necesitatea eliminarii problemelor de aprovizionare cu medicamente la nivelul statelor membre si asigurarea accesului tuturor pacientilor europeni la medicamente ieftine.
Mai mult, oficialul olandez a propus masuri care sa asigure posibilitatea ca pacientii europeni sa poata achizitiona medicamente din orice tara membra UE, tinand cont de faptul ca medicamentele nu au acelasi grad de accesibilitate in toate statele. Acesta a mai adaugat ca aceasta masura ar trebui analizata in perioada imediat urmatoare.
Ministrul Sanatatii din Slovenia a semnalat faptul ca accesul la medicamente este mai scazut pe pietele mici si a solicitat implementarea unor reglementari care sa defineasca mai precis obligatiile de interes public ale agentilor economici, in timp de Lituania a propus si ea masuri de control al exportului paralel.
In discursul sau, ministrul suedez al Sanatatii a subliniat importanta disponibilitatii si a pretului accesibil al medicamentelor pe pietele europene.
Oficialul Italiei a propus ca solutie extinderea cooperarii intre statele membre pentru achizitiile comune de medicamente.
Oficialul Sanatatii din Cipru a declarat ca sprijina demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, intrucat decizia companiilor de a nu pune la dispozitie medicamente pe anumite piete pune in pericol sanatatea populatiei din tarile respective.
In discursul sau, ministrul din Croatia a semnalat faptul ca si in aceasta tara accesul la medicamente este greoi.
Oficialul slovac a adus in discutie si pretul mult prea ridicat al medicamentelor inovatoare.
Si ceilalti ministrii ai Sanatatii prezenti la reuniune, din Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, au sustinut ferm pozitia ministrului Sanatatii din Romania.
La finalul acestei reuniunii, Comisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, si-a exprimat sustinerea pentru statele membre care se confrunta cu probleme in asigurarea accesului populatiei la medicamente.
De asemenea, a subliniat faptul ca problema exportului paralel este importanta si trebuie analizata atent, iar in urma propunerilor exprimate de oficialii din sanatate la reuniunea de azi, vor fi gandite masuri care sa rezolve aceasta problema.
Sursa: Ministerul Sanatatii
Sursa: PaginaMedicala.ro