Imprimare

Experienta chirurgului, esentiala in reusita operatiilor pe creier

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Neurochirurgia mondiala este tributara tehnologiei, atat in diagnostic, cat si in precizia interventiei chirurgicale. Cu toate acestea, foarte importanta este experienta chirurgului, sustine prof. univ. dr. Ioan Stefan Florian, seful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si presedintele Asociatiei Neurochirurgilor din Romania, citat de Agerpres.

"Am auzit, in urma cu mai multi ani, o expresie care mi-a placut, rostita de presedintele Asociatiei Mondiale de Neurochirurgie, care spunea ca "un prost cu instrumente este tot un prost". Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul lui creier. Conteaza enorm ce faci, cum gandesti cazul, cum il abordezi si cum stii sa te opresti atunci cand trebuie. Nu in orice caz medical lucrurile pot fi impinse pana la extirparea completa a tumorii, pentru ca vorbim de creier", a declarat intr-un interviu prof. univ. dr. Ioan Stefan Florian.

Proaspatul ales presedinte al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, prof. Stefan Florian, le spune studentilor sai, inca de la primul curs, ca "singurul organ cu adevarat vital si care ne defineste ca oameni este creierul".
"Cuvantul "organ" mie nu imi place. Eu obisnuiesc sa compar creierul cu universul. Creierul este un univers si stim despre ele la fel de multe lucruri si de putine precum stim despre universul intergalactic. Pe masura ce ii aprofundam cunoasterea, ne pierdem in necunoastere. Este un domeniu fascinant, creierul este cel ce ne defineste si fara el nu putem defini viata, asa cum o percepem noi, oamenii. Tot ceea ce este pe pamant are viata lui, ca este piatra, ca este planta. Dar viata, asa cum o percepem noi, este definita de existenta creierului. Lucrand pe un organ vital, responsabilitatea medicului este imensa", a explicat medicul specialist.

In opinia presedintelui Asociatiei Neurochirurgilor din Romania, pentru a efectua astfel de operatii dificile trebuie sa iti doresti cu adevarat sa faci acest lucru: "A face neurochirurgie la un inalt nivel inseamna sa te sacrifici si pe tine si pe cei din jurul tau, pe cei foarte apropiati. Dar, precum spunea Confucius, "daca alegi in viata ceea ce iti place, nu va trebui sa muncesti nicio clipa". Cand faci ceva cu pasiune nu obosesti, gasesti zilnic placerea si resursele de a merge mai departe si a continua, pentru binele pacientilor".

Nu se stie exact ce anume determina aparitia tumorilor cerebrale primare. Cand medicii nu cunosc cauzele, spun ca "etiologia este factoriala".

"Poate este o incidenta mai crescuta a tumorilor cerebrale, dar nu pot spune ca in clinica din Cluj cresterea frecventei lor este cauzata de o cresterea reala a cazuisticii. Cand am inceput eu sa imi desfasor activitatea in acest domeniu - in urma cu 30 de ani am devenit student al UMF din Cluj-Napoca - se operau cam patru-cinci tumori pe luna, iar in prezent eu operez cam trei-patru tumori pe zi. Privind astfel lucrurile, s-ar putea spune ca este o incidenta crescuta. Dar, intre timp, s-au dezvoltat foarte mult tehnicile de diagnosticare a tumorilor cerebrale si a crescut mult si adresabilitatea populatiei la clinica noastra. Nu pot spune in mod cert ca este vorba de o crestere a incidentei reale", a mai adaugat prof.univ.dr. Ioan Stefan Florian.

Cititi despre cariera de succes a celui mai tanar profesor universitar, prof.univ.dr. Ioan Stefan Florian, accesan interviul publicat in sectiunea Vox Medici: "Neurochirurgii romani, eroi in lupta cu dotarile precare"

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Experienta-chirurgului_-esentiala-in-reusita-operatiilor-pe-creier_16377/

lauff lautf laurf