Imprimare

Pozitia MS privind legea sanatatii nu este intrutotul coerenta cu rezultatul dezbaterilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Federatia Solidaritatea Sanitara sustine ca pozitia Ministerului Sanatatii privind consultarile pe marginea legii sanatatii nu sunt intru-totul coerente cu rezultatul dezbaterilor.

"In ceea ce priveste organizarea sistemului de asigurari de sanatate, in mod aparent paradoxal, dezbaterile organizate de noi au relevat cu totul alte concluzii decat cele la care a ajuns Ministerul. Diferenta esentiala o constituie faptul ca sistemul privat trebuie sa intervina doar pe zona asigurarilor complementare si a asigurarilor voluntare paralele, pachetul de baza de servicii medicale trebuind a fi asigurat doar de sistemul public de asigurari sociale de sanatate. De altfel, aceasta este zona unde am intalnit o unanimitate a punctelor de vedere, participantii optand pentru un sistem de asigurari sociale de sanatate public, considerand privatizarea acestuia, sau introducerea mediului privat in aceasta zona, drept o greala", a declarat Viorel Rotila, presedintele sindicatului.

Conform acestuia, "concluziile la dezbaterile pe legea sanatii au fost stabilite inainte de inceperea consultarilor", precizeaza Rotila.

Sindicalistii apreciaza efortul MS de a organiza consultari

Cu toate acestea, sindicalistul sustine ca apreciaza efortul instutitei de a organiza consultarile pe marginea noului proiect de lege.

"Trebuie sa observam faptul ca ele au cateva vicii de forma. Astfel, desi am fost cei care am insistat pentru o dezbatere transparenta, care sa lase sa se vada toate punctele de vedere si interesele legate de aceasta lege, constatam ca propunerile participantilor la dezbateri la proiectul de lege au fost postate pe site-ul ministerului preferential, lipsind puncte de vedere relevante, fiind uitate ca prin minune propunerile unora din actorii importanti pentru sistem. Suplimentar, nu cunoastem rezultatul intalnirilor cu partidele politice si comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum si cu o serie intreaga de organizatii", a continuat presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Federatia solicita MS sa publice toate propunerile pe care le-a primit si sa faca publice toate transcrierile inregistrarilor facute cu aceasta ocazie.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pozitia-MS-privind-legea-sanatatii-nu-este-intrutotul-coerenta-cu-rezultatul-dezbaterilor_16388/

lauff lautf laurf