Imprimare

Participarea a 40 de oncologi romani la Congresul Asiatic de Cancer Mamar, sponsorizata de o companie farma

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Nicolae Lucian Duta, a anuntat recent ca un producator de medicamente a invitat 40 de oncologi in India. Reprezentantii companiei care a sponsorizat vizita in Asia sustin ca s-a urmarit exclusiv "specializarea medicilor intr-o arie de importanta covarsitoare, cea a cancerului la san, principala cauza de mortalitate la femei, in tara noastra", informeaza evz.ro.

La Congresul Asiatic de Cancer Mamar, care a avut loc la inceputul lui martie, au participat 40 de oncologi romani. Potrivit sponsorului, in centrul discutiile s-au aflat „terapii neoadjuvante in cancerul mamar, programe de screening si tarile in curs de dezvoltare si chirurgia cancrului la san”.

"Am considerat oportun, in calitate de producatori de medicamente pentru cancer la san, sa investim in pregatirea doctorilor, pentru ca statul nu are resurse. Totul a durat trei zile, iar cazarea a fost la cinci stele. insa partea de entertainment si-au platit-o singuri", sustine Cristian David, directorul regional Romastru Trading.

Subiectul excursiilor si atentiilor pe care companiile le ofera medicilor a starnit intotdeauna suspiciuni, medicii fiind acuzati ca favorizeaza prescrierea anumitor medicamente.

Un medic povesteste sub protectia anonimatului cum s-a plimbat prin toata lumea cu bunavointa companiilor farmaceutice. "Sponsorizarea este direct proportionala cu cota de piata a companiei. Un producator mare ia 30-40 de medici, le plateste bilet de avion, care nu e low-class, cazare la 4-5 stele, precum si alte distractii. Eu, care am tratate stiintifice, am fost chemat la congrese la Budapesta, Berlin, Bruxelles, la Rotterdam, Milano, Florenta, Amsterdam, Lyon, Malaga, Istanbul, in India, la New Delhi, unde am fost vreo 4.000 de oameni din toata lume, in Noua Zeelanda. S-au organizat diverse evenimente, safariuri, la care n-am participat, concerte cu mari artisti ai lumii, targuri de vinuri, tururi turistice etc. Tot ce pot sa spun este ca India nu m-a incantat", sustine medicul.

Reamintim ca Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a reglementat printr-un cod deontologic promovarea medicamentelor si organizarea de congrese si simpozioane. "Codul ARPIM interzice organizarea congreselor in locuri exotice sau cu atractii turistice, iar cazarea se face la maximum patru stele. si cadourile sunt simbolice- stetoscoape, termometre", explica Dan Zaharescu, directorul ARPIM, adaugand ca "partea de divertisment este absolut marginala, limitandu-se la o minima socializare".

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Participarea-a-40-de-oncologi-romani-la-Congresul-Asiatic-de-Cancer-Mamar_-sponsorizata-de-o-companie-farma_16387/

lauff lautf laurf