Sectiile ATI din spitalele clujene, subfinantate
Prof. dr. Nicolae Constantea, directorul Spitalului Clinic Municipal Cluj sustine ca sistemul sanitar romanesc este subfinantat, indeosebi sectiile de Anestezie Terapie Intensiva.
"La ora actuala, nu exista o finantare separata a sectiilor ATI, care duc greul intr-un spital. in tara nu sunt multe sectii ATI performante, cu monitoare si ventilatoare la fiecare pat si cu statie centrala de supraveghere a pacientilor. La nivelul judetului Cluj sunt doar cateva. Noi, medicii, am spus mereu ministrilor Sanatatii, in ultimii cinci ani, ca un bolnav de la ATI, intubat si cu alimentatie artificiala, costa intre 1.300 si 1.600 de lei zilnic, iar Casa de Asigurari de Sanatate ne deconteaza, in total, pe caz rezolvat, suma 1.600. Diferenta pentru toate zilele de lupta pentru scoaterea pacientului din starea lui critica intra automat in datoriile spitalului, in arierate. Putem sa nu mai internam bolnavi? Sa le spunem sa vina de acasa cu medicamente si perfuzii? Nu se poate asa ceva. Cei adusi la ATI sunt in stare grava, au nevoie de ajutor imediat si de durata pentru a depasi impasul in care se afla. Un spital cu ATI are mereu mari probleme financiare", a explicat medicul.
Prof. univ. dr. Nicolae Constantea a facut un calcul al paturilor de la sectiile ATI clujene, mentionand ca totalul acestora nu este mai mare de 80, dintre care la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Clinic Judetean sunt 20, similar la Chirurgie I si la Spitalul Clinic Municipal, iar recent, si la Spitalul de Boli Infectioase.
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sectiile-ATI-din-spitalele-clujene_-subfinantate_16395/