Imprimare

Proiectul legii sanatatii trebuie sa fie unul sustenabil

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Sorin Paveliu, expert in politici de sanatate, sustine ca pachetul de baza este definit in Contractul-Cadru.

"Problema care s-a pus este o redefinire a pachetului de baza, era vorba despre o limitare a acoperirii statului. O limitare a acoperirii s-ar fi facut, in mod transant, cu coplata. Aplicarea legii coplatii ar fi insemnat, de fapt, redimensionarea pachetului minim de servicii in sensul ca se preciza ce procent dintr-un serviciu este acoperit", a declarat expertul in politici de sanatate, citat de wall-street.ro.

Conform lui Sorin Popescu, reprezentant ARPIM, proiectul de lege al sanatatii care a fost retras a fost facut pe un pachet de servicii medicale de baza care exista, dar care nu avea costurile calculate.

"Cred ca principalul motiv pentru care acest draft nu a trecut, dincolo de implicatiile politice si emotionale, este ca trebuie sa fie sustenabil, adica pachetul de baza sa fie la un nivel astfel incat sa fie acoperit cel putin de banii care se strang", a mai explicat Sorin Popescu.

In ceea ce priveste propunerile pentru noua lege a sanatatii, Sorin Popescu sustine ca vor predictibilitate, transparenta, astfel incat sa fie considerati parteneri.

"In primul rand, avem nevoie de transparenta. Toata lumea ar putea sa ofere solutii, dar fara transparenta degeaba. De asemenea, as vrea sa-mi spuna cineva de unde s-ar lua mai multi bani. Toata lumea se vaita in prezent de cei 4% din PIB. Sa ne spuna efectiv care este solutia prin care sa se aduca mai multi bani in sanatate. De asemenea, este o problema de responsabilitate care trebuie definita. Noi aveam un administrator al banilor care initial trebuia sa fie ales printr-o adunare generala si aiba reprezentanti CNAS-ul ai populatiei in aceasta adunare generala. Acum nimeni nu mai stie exact ce si cum", a completat dr. Paveliu.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiectul-legii-sanatatii-trebuie-sa-fie-unul-sustenabil_16397/

lauff lautf laurf