Imprimare

Guvernul a aprobat organizarea unui nou concurs de rezidentiat. Sesiunea va avea loc in mai

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Romaniei, la cererea Ministerlui Sanatatii, a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Cu alte cuvinte, concursul de rezidentiat anuntat pentru luma martie, amanat si abandonat, va avea loc pana la urma in luna mai.

"Inca de la inceputul acestui an am avut in vedere organizarea unei sesiuni extraordinare de concurs deoarece, in sesiunea din noiembrie 2011, un procent important, aproximativ 40%, din posturile scoase la concurs au ramas neocupate. Acest fapt constituie o situatie de exceptie si poate duce la o accentuare a deficitului de medici specialisti cu care se confrunta reteaua de asistenta medicala. Astazi, am aprobat cadrul juridic care permite organizarea unui nou concurs si estimam ca vom putea organiza aceasta sesiune la jumatatea lunii mai", a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii la finalul sedintei de Guvern.

Concursul se va desfasura numai in Centrul Universitar Bucuresti.
In ceea ce priveste inscrierile, deocamdata reprezentantii Ministerului nu au anuntat pana cand vor putea fi facute. Cu toate acestea, se specifica faptul ca inscrierile pentru rezidentiatul pe loc se vor face la directiile de sanatate publica, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, iar cele pentru rezidentiatul pe post - la directia de sanatate publica a judetului pentru care tinerii medici doresc sa concureze.

431 locuri si posturi ramase neocupate

In urma sesiunii din noiembrie 2011, dupa repartitia candidatilor promovati in concursul de rezidentiat, au ramas neocupate 431 de locuri si posturi de medic rezident. Dintre acestea, 333 de posturi sunt in unitati sanitare care inregistreaza deficit de medici specialisti.

Cele mai multe locuri/posturi ramase neocupate se inregistreaza in specialitatile: Medicina de urgenta (117 posturi in unitati de primiri urgente), Medicina de familie (40 de locuri si 59 de posturi in serviciile de Ambulanta), Neonatologie (28 de posturi), ATI (18 posturi) si Pediatrie (12 posturi).

Reamintim ca tinerii medici care au promovat concursul de rezidentiat din 20 moiembrie, insa nu au prins loc sau post, nu au fost de acord cu organizarea unui nou concurs si au organizat chiar si un protest in fata sediului Ministerului Sanatatii. Din pacate, ei nu au reusit sa-i induplece pe reprezentantii Ministerului.

Ulterior, odata cu schimbarea Guvernului, concusul programat pentru data de 25 martie a fost amanat deoarece ordonanta de guvern trebuia aprobata si de noul cabinet Mihai-Razvan Ungureanu. La scurt timp, reprezentantii Ministerului au anuntat ca aceasta sesiune extraordinara a rezidentiatului nu va mai avea loc deloc si iata, acum, un nou anunta cum ca ramane in picioare, fiind organizat in luna mai.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Guvernul-a-aprobat-organizarea-unui-nou-concurs-de-rezidentiat.-Sesiunea-va-avea-loc-in-mai_16396/

lauff lautf laurf