Imprimare

Tuberculoza la copii ii ingrijoreaza pe medici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tuberculoza in randul copiilor devine o foarte ingrijoratoare. Numai in 2010 au fost raportate 10.000 de cazuri la copiii cu varste sub 15 ani. Acestea au reprezentat peste 5% din totalul cazurilor de tuberculoza in 20 de tari, arata raportul Supravegherea si monitorizarea tuberculozei in Europa 2012, lansata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Tuberculozei (24 martie).

Potrivit raportului, in 10 tari precum Austria, Belgia, Franta, Grecia, Letonia, Slovenia, Spania si Ellvetia jumatate din numarul cazurilor de tuberculoza la copii au fost inregistrate la micutii sub 5 ani.

"Anul acesta s-a atras in mod special atentia asupra tuberculozei copilului, pentru ca micutii sunt victimele adultilor, intrucat se imbolnavesc de la dulti. In acelasi timp, ei reprezinta un rezervor de infectie pentru viitor. De aceea, mesajul lansat cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei este STOP tuberculozei in timpul vietii mele", a declarat dr. Elmira Ibraim, coordonatorul tehnic national al Programului National de Combatere a Tubeculozei (PNCT).

Anul trecut, in tara noastra au fost inregistrate 770 de cazuri la copii, fata de 1.843 in anul 2002.

Cele mai multe cazuri din lume de TB MDR - in Europa

Raportul arata si progresele in controlul tuberculozei si descrie masurile necesare pentru indeplinirea a 12 indicatori stabiliti in Planul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de combatrere a tuberculozei multidrog rezistente (TB MDR) si face legatura cu planul cadru al Uniunii Europene de combatere a tuberculozei.

In 2010, s-au raportat in tarile europene 309.648 de cazuri noi de TBC, o cifra importanta avand in vedere ca un oras de talia Clujului are aproximativ 310.000 locuitori. Cu toate acestea, numarul cazurilor este in scadere cu 2,6% fata de anul 2009.

"Practic, se confirma tendinta de scadere din ultimi cinci ani. In schimb creste numarul cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta, care pune serioase probleme si ameninta scopul final de control si determinare a bolii. Cu toate acestea, in 8 tari din regiunea noastra, tuberculoza se mentine la cote de 69 la suta de mii de locuitori. Prin comparatie, in tarile occidentale care stau cel mai bine exista doar 8 cazuri la suta de mii de locuitori", a precizat dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS Romania.

De asemenea, in Europa se gasesc si cele mai multe cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta din lume. 15 tari din cele 27 care au probleme serioase cu aceasta afectiune se afla in Europa. 36% din cazurile nou descoperite sunt deja multidrog rezistente.

"Mai mult, directorul regional OMS pentru Europa a declarat ca regiunea noastra geografica are cea mai mica rata de succes a tratamentului si cea mai mare incidenta a tuberculozei multi-drog rezistente din lume. Boala nu a menajat nicio tara, insa cel mai grav afectate sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ungaria, Estonia, Georgia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Moldova, Romania, Federatia Rusa, Turcia, Ucraina si Uzbekistan", a mai adaugat dr. Victor Olsavszky.

Peste 1.400 de romani cu TB MDR

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Programului National de control al tuberculozei, in tara noastra sunt diagnosticati cu TB-MDR peste 1.400 de bolnavi. Anual 700 de persoane se imbolnavesc cu aceasta boala al carui tratament dureaza doi ani. O parte din ei au fost tratati printr-un proiect al Fondului global care a asigurat medicamentele specifice si consiliere psihologica, proiect care se termina la 30 septembrie 2012.

Dintre pacientii care au inceput tratamentul in 2008, prin Programul National, 20% s-au vindecat, 24% au murit, 20% au intrerupt tratamentul, iar 29% dintre ei au suferit un esec terapeutic.

Cifrele privind eficienta terapeutica in cazul pacientilor tratati in cadrul proiectului finantat de Fondul global arata ca 67% s-au vindecat, 10% au murit, 10% au intrerupt tratamentul, iar 13% au avut esec terapeutic.

"Solicitam autoritatilor sa aceeasi sansa la tratament pentru pacientii tratati in cadrul Programului National. Diagnosticul precoce si tratamentul modern le creste acestor pacienti considerabil sansa la viata. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne si rapide. Impactul tuberculozei cu multidrog rezistenta este imens asupra bolnavului. Este afectata starea fizica, psihica, familia si cariera, se experimenteaza deseori excludere sociala. Este imperios necesar ca statul roman sa se implice activ in controlul adecvat pentru aceasta boala, inclusiv in rezolvarea aspectelor sociale ce favorizeaza aparitia si mentinerea imbolnavirii cu TB-MDR", sustine psihologul Catalina Constantin, vicepresedintele Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta.

Reprezentantul pacientilor atrage atentia si asupra formei de tuberculoza cu chimiorezistenta extinsa (TB-XDR). Pacientii cu aceasta forma "nu beneficiaza de toate medicamentele pentru aceasta boala in mod gratuit, cum ar fi Linezolidul, pe care sunt nevoiti sa-l cumpere pentru a-si salva viata".

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tuberculoza-la-copii-ii-ingrijoreaza-pe-medici_16400/

lauff lautf laurf