Imprimare

S-a lansat Asociatia Romana a Bancilor de Celule Stem

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Romana a Bancilor de Celule Stem (ARBACS) a fost lansata astazi. Asociatia este o organizatie non-guvernamentala, non profit, apolitica si independenta ce isi propune sa contribuie activ la crearea unui sistem de sanatate performant.

Initiativa a apartinut unui numar de trei companii de celule stem din Romania.

"Consideram aparitia ARBACS un moment de referinta chiar pentru istoria sistemului de sanatate national. Recoltarea de celule stem este un domeniu de viitor pentru sistemul medical si pentru sanatatea oricarui popor care doreste sa aiba un viitor fericit pentru cetatenii sai", a declarat dr. Dorin Pirciog.

Informare corecta si continua

Scopul infiintarii ARBCAS este de a facilita accesul cat mai multor viitori parinti din Romania la sanatatea copiilor lor prin informarea corecta si continua asupra celulelor stem.

"Eforturile noastre conjugate de a avea o asociatie care sa ne promoveze activitatea, ARBACS, s-au concretizat astazi si credem ca acest demers este benefic pentru sanatatea generatiilor viitoare", a declarat medicul Tudor Panu.

In prezent, exista 3 surse disponibile de celule stem hematopoietice, pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar. 

Dintre acestea, sangele placentar este cea mai facila sursa pentru obtinerea unei grefe de celule stem hematopoietice, fara a implica niciun risc pentru mama sau nou nascut. Celulele stem din sangele placentar au particularitatea de a fi mai tinere comparativ cu celulele din maduva osoasa sau sangele periferic, aceasta insemnand o capacitate mai mare de multiplicare si o toleranta mai crescuta fata de pacientul primitor.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/S-a-lansat-Asociatia-Romana-a-Bancilor-de-Celule-Stem_16402/

lauff lautf laurf