Imprimare

Raport OMS: Nu exista deficit de medici de familie in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Nu exista o lipsa de personal de Medicina de familie si Medicina generala la nivel national. Mai putin de 10% dintre specialisti raporteaza lipsa de personal. Acestea sunt cateva dintre concluziile raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii "Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania - Un proiect pe baza de sondaj”, lansat in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei.

Mai exact, medicii de familie au indicat existenta unui deficit de personal de 10% in Transilvania, 9% in Moldova si 7% in Muntenia. Cu toate acestea, distributia este inegala, astfel incat in unele regiuni inca exista lipsa de personal, atat in randul medicilor de familie, cat si in randul altorprofesii din asistenta primara, in special in randul asistentilorsi personalului auxiliar, dar si in randul moaselor, dentistilor, fiziterapeutilor si farmacistilor.

"Bineinteles, putem vorbi de o lipsa a medicilor de familei in zonele defavorizate, cum este Delta Dunarii. Mai mult, sunt sate sau catune in care nu exista niciun medic de familie, dar si situatii in care un medic deserveste peste 200 de locuitori", a explicat dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Raportul documenteaza situatia actuala din sistemul de asistenta primara din Romania, cu accent pe relatia medic-pacient. Cercetarea a fost realizata de catre Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate CPSS si Institutul olandez NIVEL, cu finantare din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Studiul a fost realizat pe un esantion de 405 medici si 1800 de pacienti, in trei regiuni din tara noastra: Transilvania, Moldova si Muntenia.

Un sfert din absolventi se inscriu la Medicina de familie

Raportul OMS arata ca aproape un sfert dintre absolventii de medicina au ales sa se inscrie la medicina de familie.

"O parte semnificativa a absolventilorde medicina aleg programul de rezidentiat in MF ca solutie temporara. Numarul de absolventi de medicina din MF a scazut usor in ultimii ani, ca si numarul total de absolventi de medicina. 15 luni din programul cu durata de 3 ani in medicina de familie sunt petrecute intr-un cabinet de medicina de familie", este mentionat in document.

Peste 80% dintre medici nu au set de urgenta

Raportul ofera o perspectiva structurata a punctelor forte si a slabiciunilor organizarii si furnizarii de servicii medicale primare dintr-o tara, inclusiv asupra opiniilor profesionistilor si a pacientilor direct vizati si pana la creatorii de politici si factori de decizie.

In ceea ce priveste echipamentul din cabinetele medicilor de familie, exista posibilitati de imbunatatire. De exemplu, peste 80% dintre medici nu au set de urgenta, doua treimi nu au echipament pentru teste de glicemie, optotip, EKG sau otoscop.

De asemena, sunt inregistrate si conditii precare de diagnostic: serviciile de laborator si radiologie sunt indisponibile sau lipsesc in cazul a peste 40%.

"Se incurajeaza stabilirea unor grupuri de practica sau aparitia unor echipe in asistenta primara in care medicul deleaga o serie de servicii de care in mod normal era responsabil unor alte profesii. Vorbesc de profesia de asistent medical, de profesia de moasa. Se introduc stimulente financiare pentru a incuraja aparitia anumitor servicii, fie ca sunt de preventie, fie ca sunt de promovare a sanatatii. Apoi exista o tendinta generala de a creste numarul de servicii pe care medicul de familie sau echipa sa le pot oferi. Dau un singur exemplu, cum ar fi proceduri de mica chirurgie sau servicii de sanatate mintala. Cu alte cuvinte, asistam, cel putin, in tarile nordice si in tarile din vestul Europei la spargerea unor monopoluri care apartin unor medici specialisti", a declarat dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS Romania si reprezentant OMS pentru regiunea Europa.

In tarile europene si mai ales in tarile din vestul si nordul Europei, asistenta primara se bazeaza in principal pe medicul de familie. Aceasta este o tendinta care incepe sa se propage in toata zona europeana.

Echipa Biroului Regional OMS pentru Europa spera ca acest raport va inspira reformele viitoare din domeniul asistentei primare din Romania, care vor aduce serviciile medicale mai aproape de nevoile si asteptarile oamenilor. Raportul a fost distribuit in format electronic participantilor deschiderea Conferintei Nationale de Medicina Familiei si va ajunge in forma printata la sediul fiecarei filiale a SNMF, pentru a fi la dispozitia medicilor de familie din toata tara.

Proiectul a fost lansat in Romania in 2009 si implementat in 2010, in cadrul Acordului bienal de colaborare 2010-2011 incheiat intre Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sanatatii din Romania, un acord care stabileste domeniile principale de activitate in care vor colabora cele doua parti. Alti parteneri implicati in proiect au fost Institutul Olandez de Cercetare in Servicii Sanitare (The Netherlands Institute for Health Services Research – NIVEL) - Centru de colaborare OMS pentru serviciile medicale primare, Centrul de Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) din Romania, precum si alti factori de decizie din sistemul sanitar din Romania, cum ar fi experti in politici nationale, manageri, educatori medicali, medici de familie si pacientii acestora.

Puteti descarca raportul OMS "Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania" AICI.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Raport-OMS_-Nu-exista-deficit-de-medici-de-familie-in-Romania_16410/

lauff lautf laurf