Stagiile noii facultati din Tg. Mures vor fi obligatoriu in limba romana, spune presedintele CMR
Incepand cu anul universitar 2012-2013, la Universitatea de Medicina si Farmacie va functiona o noua facultate: Facultatea de Medicina si Farmacie, cu predare in limbile romana, maghiara si engleza. Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a declarat ca hotararea de Guvern privind infiintarea structurii a fost aprobata.
"Nu se creeaza niciun program nou de studiu, toate programele sunt programe care exista si care, la ora actuala, se desfasoara in Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures", a precizat Catalin Baba.
ARACIS stabileste numarul de studenti din noua facultate
Numarul maxim de studenti ai facultatii va fi stabilit de catre ARACIS, institutie care se va ocupa in mod obligatoriu si de evaluarea facultatii.
"In acest moment, MECTS a dat o autorizare. Este necesara o evaluare a ARACIS-ului, dar si respectarea Directivei Europene privind invatamantul medical, dat fiind faptul ca medicina este reglementata sectorial. Trebuie respectata decizia care spune ca un medic trebuie sa vorbeasca limba tarii in care isi desfasoara activitatea", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
In acest sens, explica medicul, ARACIS solicita ca incepand din anul trei de facultate, stagiile practice sa fie facute in limba romana.
"Asta presupune ca la sfarsitul facultatii, studentii vor sustine un examen in limba romana. Or eu nu cred ca vor risca sa pice examenul de licenta. In ceea ce priveste sustinerea unui examen de rezidentiat, aici nu se mai fac niciun fel de diferente. Este acelasi pentru toti candidatii", a precizat presedintele CMR.
Din punct de vedere al finantarii, universitatea nu va primi o alta finantare decat cea pe care o are in prezent.
Finantarea, primita pe criterii legate de calitate
"Pentru tot ceea ce inseamna invatamantul superior medical, ca se desfasoara la Bucuresti sau la Targu Mures ministerul nu va da bani in plus", a explicat Baba. "Finantarea este stabilita de consiliul de administratie cu aprobarea Senatului universitatii, pe criterii de calitate", a completat prof. Astarastoae.
In ceea ce priveste cadrele didactice din universitate, noua facultate va avea posibilitatea sa scoata posturi la concurs si sa asigure dezvoltarea atat a liniei romane, cat si a liniei maghiare si a liniei engleze.
"Cu alte cuvinte, la o suta de cadre didactice, eu trebuie sa am, daca vorbesc despre un invatamant medical, 20% de studenti, trebuie sa am 20 de cadre didactice. Raportul este de 1 la 5", a precizat Catalin Baba.
Conform acestuia, cadrele didactice vor trebui sa se reuneasca intr-o adunare generala, vor trebui sa propuna o structura de departamente pentru noua facultate, sa-si aleaga directorii de departament, sa-si aleaga Consiliul facultatii si sa valideze cel putin doi candidati la functia de decan, potrivit Legii Educatiei Nationale.
Studentii, hotarati sa mearga in instanta pentru a ataca decizia
Studentii sunt nemultumiti de decizia luata. Ei sustin ca vor ataca hotararea de Guvern referitoare la infiintarea facultatii in instanta.
"Vom ataca in contencios administrativ aceasta hotarâre. Noi am depus cerere de prelungire a termenului de dezbatere publica la 30 de zile, conform legii transparentei. Vom continua sa sustinem principiul autonomiei universitare si sa ne pronuntam impotriva aceste separari. Cerem ca inainte de orice decizie, programele de studii sa fie supuse acreditarii ARACIS: suntem dezamagiti ca nu au fost luate deloc in calcul punctele de vedere din dezbaterea publica", a aratat Nucu Marica, vicepresedintele Ligii Studentilor din UMF Targu Mures, citat de Agerpres.