Imprimare

Arafat: Avem un sistem de urgenta avansat, dar care mai trebuie dezvoltat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania se numara printre tarile europene cu un sistem de urgenta avansat, care "mai are nevoie de dezvoltare", dar al carui principal punct forte este caracterul sau integrat, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.

"Se plaseaza foarte bine (printre sistemele de sanatate din Uniunea Europeana, n. red.). E un sistem functional. E un sistem la care multe tari se uita. E un sistem care, in cursul lui de dezvoltare, nu se uita numai la urgentele zilnice, se uita si la aspectul de interventie la accidente colective, la calamitati", care "este un lucru important de abordat si in ziua de astazi", a declarat dr. Arafat, la Bruxelles, pe marginea unei dezbateri in Parlamentul European privind particularitatile serviciilor de urgenta din UE.

Ne numaram printre tarile care se considera ca au un sistem de urgenta avansat. "Aici vorbesc de serviciile de pre-spital, precum si de unitatile de primiri urgente, care au fost dezvoltate in ultima perioada", a mai spus Arafat.

Subsecretarul de stat, fondatorul sistemul de interventie SMURD, a recunoscut ca sistemul de urgenta din Romania "mai are nevoie de dezvoltare pe partea de anumite tipuri de interventii, anumite tipuri de calamitati, pe interventii la accidente chimice, la dezastre, la cutremure".

"Nu putem spune ca suntem pregatiti inca suta la suta. Mai e mult de lucrat, pe partea de instruire a personalului. Acum incepem cu atestatul pentru asistentii medicali de la ambulanta, care va dura cate trei luni pentru orice asistent si care solicitam sa devina obligatoriu. Am inceput cu medicii de la ambulanta acum doi ani si deja avem un numar foarte mare (de medici, n. red.) care au absolvit atestatul [...] Urmeaza ambulantierii. Continuam partea de pregatire cu pompierii", a subliniat oficialul.

Raed Arafat a spus totodata ca punctul forte al sistemul de urgenta din tara noastra este caracterul sau integrat: "Noi avem un sistem care functioneaza intre Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne, cu sprijinul, in unele situatii, si al Ministerului Apararii, unde spitalul cu pre-spitalul sunt combinate prin SMURD si unde pompierii fac parte din sistem. Sistemele integrate se considera a fi cele mai eficiente sisteme, comparativ cu sistemele care functioneaza rupt si pe bucati".

Dezbaterea din PE a fost organizata de eurodeputatii din grupul ALDE Norica Nicolai, Cristian Busoi si Antonia Parvanova (Bulgaria).

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-Avem-un-sistem-de-urgenta-avansat_-dar-care-mai-trebuie-dezvoltat_16408/

lauff lautf laurf