Portretul robot al medicului de spital din Romania, prezentat la Adunarea Generala a CMR 2012
In Romania lucreaza 20.648 de medici in 396 de spitale, dintre care 2335 au peste 60 de ani, 4358 au intre 50-60 de ani si 5359 intre 40 si 50 de ani. Totodata, conform statisticilor Colegiului Medicilor din Romania, 6100 dintre medici au intre 30 si 40 de ani.
"Avem o forta de munca imbatranita", a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania la Adunarea Generala a CMR, a carei principala tema a fost Conditia medicului de spital din Romania.
Potrivit prof. dr. Vasile Astarastoae, toate specialitatile sunt deficitare in Romania, cea mai stringenta nevoie de medici fiind in radioterapie, care numara 48 de medici.
Cele 55 de specialitati medicale aprobate de MS sunt acoperite doar in Bucuresti
In cazul Anesteziei Terapie Intensiva sunt 624 de medici la noi in tara si 1052 de rezidenti, in conditiile in care necesarul minim este de 1500.
"Este sub 50% din necesar, asa cum este prevazut de ministerul sanatatii. Totodata, ganditi-va ca fara anestezist nu poate functiona nicio unitate sanitara din Romania", a continuat prof. Astarastoae.
In afara de Bucuresti, unde exista toate cele 55 de specialitati aprobate de ministerul sanatatii, niciun alt judet din tara nu are medici care sa le acopere. Spre exemplu, sunt spitale care nu au acoperire in specialitati absolut necesare pentru desfasurarea actului medical. In judetul Alba nu exista chirurgie cardiovasculara, in Calarasi lipsesc chirurgia toracica, hematologia, in Galati lipsesc alergologia, chirurgia pediatrica, toracica si cardiovasculara. In plus, medicii migreaza spre centrele de excelenta, in speta, centrele universitare.
"Numarul de medici la mia de locuitori nu a crescut chiar daca la recensamant s-a dovedit ce populatia tarii a scazut cu doua milioane de locuitori. Daca inainte erau 1,9 medici la mia de locuitori, acum sunt 1,85 de medici la mia de locuitori, iar cea mai mare inechitate este intre mediul urban si mediul rural", a precizat prof. Astarastoae, care a concluzionat ca politicile sanitare desfasurate pana in prezent nu au dus la acoperirea acestor disparitati.
Medicul rezident in Romania: 200 de euro. Specialistul: 495 de euro
Colegiul Medicilor din Romania a facut un studiu asupra conditiei medicului de spital. Pe scurt, acesta are venituri foarte mici, este lipsit de oportunitati, conditiile de munca sunt precare, iar oportunitatile de specializare sunt reduse.
"Desi il obligam sa faca cursuri EMC, medicul este nevoit sa le plateasca din resurse proprii si sa isi ia concediu pentru a le efectua. Evident, pleaca in concediu fara salariu", a adaugat presedintele CMR.
Si tot salariul i-a determinat sa plece, spune profesorul. Nu de alta, dar in Romania, venitul mediu lunar al unui rezident este de 200 de euro, in timp ce venitul mediu lunar al unui medic specialist este de 495 de euro. In schimb, venitul mediu in Uniunea Europeana este de 1100 de euro pentru un medic rezident si 7995 de euro pentru medicul specialist.
11.200 de medici, cetateni romani, lucreaza in tarile OECD
De altfel, 11.200 de medici cetateni romani lucreaza in tarile OECD. Acestia au plecat incepand cu anul 2007. Iar pierderile legate de educatia si formarea acestor medici sunt de 3 miliarde de lei, bani pe care Statul Roman nu mai are cum sa ii recupereze.
Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii, unul din patru medici nu a studiat acolo. In ginecologie, 90% dintre medicii care profeseaza sunt veniti din afara. La fel si in anatomo-patologie, unde angajarea se face direct.
"SUA este pe locul 39 in topul privind eficienta sistemelor de sanatate, mai ales ca acolo se cheltuiesc foarte multi bani pe malpraxis. In Anglia, de exemplu, nu e ca in Romania cand simpla acuzatie ajunge direct in presa. Acolo, daca esti la prima abatere, nu se face publica fapta. De fapt, in Uniunea Europeana, chestiunile de acest gen sunt discutate strict de specialisti", a precizat prof. Astarastoae.
Medicii sunt, in prezent, asimilati functionarilor publici
Stresul la locul de munca este motivul pentru care speranta de viata a medicilor romani este cu 7-10 ani mai mica decat a colegilor din UE. Nu se stie exact cate garzi face fiecare medic, dar se apreciaza ca timpul de munca este dublu fata de cel mentionat in Codul Muncii si in directiva europeana privind personalul sistemului sanitar.
Deblocarea posturilor din sanatate ar fi o solutie la aceasta problema, a surmenarii medicilor care lucreaza in spitale. Iesirile din unitatea sanitara prin decese, pensionari sau plecari inca functioneaza dupa regula: 1 persoana angajata la 7 persoane plecate.
La Adunarea Generala a CMR s-a adus vorba si de asimilarea medicilor ca functionari publici coroborat cu taierea salariilor cu un procent de 25%. Niciunde in Europa, a explicat prof. dr. Astarastoae, veniturile medicilor n-au fost afectate de criza economica.
CMR: "Daca 11.000 de medici isi dau demisia sistemul nu va mai functiona"
In Austria, sistemul de sanatate nu a fost afectat de taierile de la buget. In Franta, au existat reduceri de personal din randul celui necalificat, iar salariile medicilor si asistentilor medicali au fost inghetate. In Germania, s-au dat bani in plus pentru sectorul de sanatate, in timp ce infrastructura s-a dezvoltat. Iar vecinii nostri din Ungaria, desi au reorganizat sase spitale, nu au luat decizii care sa afecteze veniturile personalului medical in vreun fel.
...