Imprimare

Suntem singura tara in care bugetul alocat spitalelor este egal cu consumul de medicamente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consumul cu medicamente, in tara noastra reprezinta 36% din bugetul total al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). In anul 2006 consumul cu medicamente a fost de 2,7 miliarde lei, in 2009 a crescut la 5,7 miliarde lei, iar in cinci ani bugetul privind consumul de medicamente s-a dublat, ajungand in anul 2011 la 6,5 miliarde lei.

"Comparativ, din totalul bugetului CNAS, bugetul alocat spitalelor este de 38%. Suntem singura tara din Europa in care bugetul alocat spitalelor este egal cu consumul de medicamente. Deci toate spitalele din Romania, 550 cate sunt, consuma in mod egal cu consumul de medicamente. Nu discutam de cifre in valoare absoluta. Este foarte adevarat ca sistemul este subfinantat, ca sumele alocate per pacient pentru medicamente sunt mici, dar daca este sa ne uitam la proportia de cheltuieli, asa cum este normal, observam ca practic bugetul alocat medicamentelor a crescut in detrimentul scaderii calitatii serviciilor din spitale", a explicat dr. Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS, in cadrul dezbaterii privind noul proiect de lege a Sanatatii, organizata de Mediafax.

Rata de crestere a banilor alocati pentru spitale in ultimii cinci ani este mult mai mica decat cea a consumului de medicamente, undeva la 25%.

Taxa de claw-back, intens criticata de reprezentantii industriei farmaceutice, dupa spusele seful CNAS, metine echilibrul financiar la nivelul CNAS si lasa acces nelimitat la medicamente.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Suntem-singura-tara-in-care-bugetul-alocat-spitalelor-este-egal-cu-consumul-de-medicamente_16423/

lauff lautf laurf