Savu: Fara un parteneriat public-privat, corect si transparent, spitalele nu se vor putea dezvolta
Functionarea ca institutie bugetara a spitalului, asa cum este inteles in momentul de fata, avand in vedere si legea administratiei publice locale si modul in care bugetele se cheltuiesc la nivelul local, ar trebui sa se modifice in patru puncte esentiale. In primul rand este vorba despre modul in care se primesc banii si modul in care ei se pot cheltui, a declarat, directorul Administratiei Spitalelor din Capitala, dr. Marius Savu, in cadrul conferintei pe baza noii legi sanitare organizata de Mediafax.
"Vorbim de finantare, care vine in mare parte de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Aici un punct va trebui modificat si este vorba de cat plateste Casa pe serviciul pe care il deconteaza, cat pentru o apendectomie, o hernie, pentru tratamentul unui bolnav cu leucemie? Ar fi momentul sa ne uitam si la DRG-uri si sa le actualizam avand in vedere valorile reale", a declarat dr. Marius Savu, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).
O a doua forma de finantare o reprezinta banii veniti de la municipalitate si din subventiile locale, iar a treia nu prea este accesata la noi.
"Nu este vorba despre asigurari medicale suplimentare, care inca nu sunt, dar sper ca vor fi, dar macar abonamente. Noi am facut toate eforturile pentru a imbunatati conditiile hoteliere. E adevarat, nu avem rezerve, avem saloane cu mai multe paturi, dar dotarile din blocurile operatorii eu zic ca sunt competitive cu orice spital decent din Europa. Vrem sa intram si noi intr-o competitie directa cu furnizorii privati de servicii medicale in aceste asigurari si , eventual, in asigurarile complementare-suplimentare care vor fi", a mai adaugat directorul ASSMB.
Mariu Savu a atras atentia ca, din pacate, donatiile nu se numara printre sursele de finantare ale spitalelor: "O sursa de venit, pe care nu o vad in Bucuresti, este partea de donatii. Oamenii cu bani din Romania nu prea dau bani pentru spitale".
E nevoie de un parteneriat public-privat corect si transparent
In opinia lui Marius Savu, spitalele nu se vor putea dezvolta in lipsa parteneriatului public-privat, care va trebui facut corect, transparent si in beneficiul spitalului.
"Mie mi se pare ca acolo trebuie sa fie o contabilitate comuna, cu un profit care sa poata fi impartit intre cele doua entitati juridice. Va trebui sa pastram caracterul social al spitalului public. Nu stiu cum se va intampla lucrul acesta, insa sunt multi oameni necajiti care au acces in spitalele publice. Va fi foarte important de vazut cum o sa obligi aceste spitale sa nu se duca doar spre zona profitului si sa accepte astfel de pacienti. [...] Spitalul trebuie sa functioneze autonom, independent si in competitie cu cele private, dar trebui sa existe obligativitatea de a lasa liber accesul celor care nu-si permit sa beneficieze de anumite asigurari", a precizat Savu.
Peste 250.000 romani, internati in 2011 in cele 19 spitale ale municipalitatii
Aproximativ 250.000 de bolnavi au fost internati, in 2011, in cele 19 spitale ale municipalitatii. In spitalizare de zi si in ambulatorul de specialitate au mai accesat serviciile unitatilor spitalicesti aproape jumatate de milion de persoane.
"Daca mai punem si apartinatorii, pe susile spitalelor au trecut anul trecut peste un milion de oameni. E mult pentru numarul de medici si de asistente pe care il avem. Am ajuns la un paradox. Daca acum doi-trei ani nu aveam pacienti la Coltea pentru ca era in constructii, acum incercam sa trimitem pacientii care vin din tara pentru terapia de intretinere oncologica in judetul din care vin, pentru ca spitalul incepe sa fie sufocat de cereri din Bucuresti si din tara", a explicat dr. Marius Savu.
Totodata, problema spitalelor privind resursa umana ar trebui sa fie rezolvata. Directorul ASSMB a dat dreptate secretarului de stat, dr. Vasile Cepoi, cum ca nu avem deocamdata instrumentele legale necesare pentru a stimula personalul, mentionand ca va trebui sa le gasim.