Imprimare

Prof. Anca Sin: Vom ajunge sa avem saloane pentru unguri si saloane de romani in spitale!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Anca Sin este seful disciplinei de Biologie Celulara si Moleculara din Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures. Medicul anatomo-patolog a fost prezent la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania, care s-a desfasurat in perioada 29-30 martie 2012 la Bucuresti. In cadrul manifestarii, prof. Anca Sin a luat cuvantul, vorbindu-le celor din sala despre situatia creata la Targu Mures, despre care spune ca este una foarte grava. 

Mai multe informatii despre ce se intampla la UMF Targu-Mures aflati in interviul de mai jos, acordat in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro

Claudia Spridon (C.S.): Domna Profesor, care este situatia actuala de la Targu-Mures?

Prof. univ. dr. Anca Sin (A.S.): Situatia este mult mai grava decat a fost prezentata in presa si pe sticla televizoarelor. La Targu Mures de fapt se doreste de catre partea maghiara realizarea unui pas mare in cadrul dezideratului lor suprem de autonomie teritoriala si, mai departe, alipirea la tara lor, pe care o considera tara muma. S-au prezentat lucrurile putin eronat la televizor. La Targu-Mures a existat dintotdeauna aceasta linie maghiara, s-a studiat in limba maghiara incepand de la admitere, cursuri, sesiune stiintifica studenteasca a studentilor maghiari, numarul de locuri la admitere a fost egal pentru romani si pentru maghiari. De asemenea, in structurile universitare de conducere, daca rectorul era roman, doi prorectori au fost unguri, daca decanul a fost romana, au fost prodecani unguri, sefi de sectie, sefi de discipline din cadrul universitatii sunt multi maghiari. Nu se pune problema ca romanii au ocupat functii de conducere in detrimentul ungurilor. Or ceea ce se doreste acum in plus este ca si lucrarile practice sa se faca in limba maghiara.

C.S.: Ce ar insemna acest lucru?

A.S.: Vorbim de practica la patul bolnavului, in spital. Ganditi-va ca nu sunt sunt numai pacienti de etnie maghiara in acea zona. Asta ar insemna ca intr-un spital sa faci saloane de unguri si saloane de romani, iar acest lucru ar fi strigator la cer. Chiar daca unii dintre ai au spus ca nu se va ajunge la o asemenea situatie, dar nu exista o alta solutie in momentul in care un doctor ungur invata sa faca si anamneza, sa dea si tratamentul, sa scrie foaia de observatie in limba maghiara si nu poate sa vorbeasca decat in limba maghiara cu un pacient.

C.S.: Din cate stiu, exista o directiva europeana conform careia studentii sunt obligati ca incepand cu anul 3 sa desfasoare lucrarile practice in limba oficiala a tarii in care studiaza, indiferent de tara lor de provenienta...

A.S.: Bineinteles, doar ca ei nu mai vor acest lucru. Au stiut din timp ca in momentul in care noi ne separam nu vom mai putea fi acreditati. Noi eram acreditati impreuna, asa am functionat si inca foarte bine. Studentii maghiari nu doresc nici ei aceasta separare, fiind constienti ca ei trebuie sa profeseze oriunde in tara asta, sa aiba aceleasi drepturi ca si romanii. Cerand aceste asa zise drepturi in plus, de fapt tu le limitezi dreptul de a profesa in propria tara. Oricum, majoritatea studiilor le fac in limba lor, dar eu cred ca o datorie de onoare a tuturor acestor tari, indiferent ca sunt unguri, germani sau tatari este sa cunoasca limmba oficiala a Romaniei.

C.S.: Si ce intentionati sa faceti?

A.S.: Deocamdata au fost niste proteste si sunt in continuare proteste si din partea universitatii. E adevarat ca protestele din partea conducerii nu au fost foarte vehemente. De fapt, a fost un soi de strategie pentru a nu se ajunge la conflicte majore, poate chiar la conflicte de strada, pentru ca am fost patiti. S-a mai intamplat acest lucru, nu din cauza universitatii, dar tot cu un punct de plecare de la acest invatamant disecat si sfartecat. In continuare, vom da in judecata probabil aceasta hotarare, asociindu-le cu cei care vor sa ne ajute in acest sens.

C.S: Dar in ceea ce priveste numarul de cadre didactice, cum se va face impartirea?

A.S.: Noi eram impartiti pe discipline si pe catedre, acum sunt departamente. Fiecare disciplina avea sectie romana si sectie maghiara. Acelasi numar de ore pentru sectia romana, acelasi numar de ore pentru sectia maghiara. Deci, implicit, era acelasi numar de cadre didactice si la sectia romana si la sectia maghiara. Eu, spre exemplu, sunt sef de disciplina la Biologie Celulara si Moleculara. Am avut la sectia romana cadre didactice romane si cadre didactice maghiare. A mai fost o situatie de ultim moment cand ei stiau din timp ce o sa se intample si voiau sa raporteze ca au mai putine cadre didactice pe posturi deja. Dar ce au facut? In momentul in care s-au scos posturi la concurs pentru sectia maghiara, cei care trebuiau sa se sustina examen au fost anuntati sa nu se mai prezinte. Si eu am avut o asemenea situatie cu o doamna de la sectia maghiara care venea pentru un post de sef de lucrari pe care si-l dorea foarte mult. Dupa ce postul a fost anuntat in Monitorul Oficial, s-a retras fara nicio explicatie, iar astfel de situatii au avut loc si la alte discipline, doar pentru ca ei sa spuna ca nu au suficiente cadre didactice maghiare.

C.S.: Prof. Azamfirei este in prezent doar rector interimar. Cum va putea acesta sa ia atitudine din moment ce pozitia sa de rector nu este una batuta in cuie?

...

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Anca-Sin_Vom-ajunge-sa-avem-saloane-pentru-unguri-si-saloane-de-romani-in-spitale__16435/

lauff lautf laurf