Imprimare

Medic de familie din Salaj, acuzat la 4 luni de inchisoare pentru luare de mita

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dupa numai trei luni de la intrarea dosarului pe rol, Tribunalul Salaj s-a pronuntat in primul caz in care un medic din judet este acuzat ca a luat mita de la pacienti. Czirjek Emoke, medic de familie in comuna Hida, a fost condamnata de judecatorii Tribunalului Salaj la patru luni de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, anunta adevarul.ro.

De asemenea, instanta a dispus si confiscarea de la medicul de familie, in favoarea statului, a sumei de 1.522 de lei, cat au calculat anchetatorii ca ar fi primit ca mita in perioada verificata (2009 - 2011, cand a fost facuta sesizarea). Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel in 10 zile de la pronuntare. Pana vineri, 30 martie, pe rolul Curtii de Apel Cluj nu fusese inregistrat inca o astfel de actiune. Czirjek Emoke nu a putut fi contactata pentru a comenta decizia instantei.

Aceiasi judecatori au dispus, insa, si suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de doi ani si patru luni, care constituie termen de incercare.

Medicul continua sa mearga la serviciu la cabinetul din comuna Hida. „Daca instanta nu i-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii activitatii, noi nu putem sa intrerupem relatiile contractuale”, a explicat Claudiu Birsan, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj.

Medicul din Hida a ajuns in atentia organelor de cercetare penala in toamna anului trecut, dupa ce mai multi pacienti au reclamat la Politie ca li s-au cerut bani pentru servicii medicale de care, in mod normal, ar fi trebuit sa beneficieze gratuit.

„Este vorba despre diverse adeverinte, trimiteri si retete, o parte dintre acestea fiind decontate in acelasi timp si de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate”, sustine presedintele CJAS Salaj.

Czirjek Emoke nu a fost pedepsita profesional

Nici pe linie profesionala nu s-a luat, inca, nicio masura impotriva medicului. Presedintele Colegiului Medicilor Salaj, doctorul Liviu Oroianu, precizeaza, la randul sau, ca „pana se termina toate caile de atac in instanta si pana nu se ajunge la o sentinta definitva si irevocabila nu se poate suspenda dreptul de practica”.

In aceeasi situatie cu Czirjek Emoke este si celalalt medic de familie din Hida, Maria Onat, reclamata la randul sau de pacienti ca ar fi pretins bani pentru anumite servicii si trimisa si ea, in judecata, in aceeasi perioada. In cazul dr. Onat, instanta ar urma sa se pronunte miercuri, 4 aprilie.

Cei doi medici sunt primii din judet acuzati oficial de luare de mita si judecati in consecinta.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medic-de-familie-din-Salaj_-acuzat-la-4-luni-de-inchisoare-pentru-luare-de-mita_16444/

lauff lautf laurf