Imprimare

Sindicalistii cer masuri de protectie a angajatilor dupa agresiunea impotriva dentistului de la SJU Galati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania (FFSR) solicita urgentarea aprobarii de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege care prevede pedepse severe pentru agresiunile impotriva personalului din sanatate. Atat sindicalistii, cat si medicul iesean Tudor Ciuhodaru au insistat de nenumarate ori pedepsirea agresorilor, insa nu s-a intamplat nimic. Acum, subiectul apare din nou in discutie, dupa ce un medic stomatolog a fost lovit brutal pe holurile Sectiei UPU a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Galati.

"In conditiile in care incidentul de la Galati nu este primul de acest gen (nici macar pentru acel spital), deci nu poate fi vorba de cazuri izolate, constatam ca sistemul sanitar nu protejeaza sanatatea propriilor lucratori, guvernantii dand dovada si pe aceasta cale de dezinteres fata de soarta celor chemati sa asigure sanatatea populatiei. Lucrurile sunt cu atat mai grave in conditiile in care nici opozitia, care se vrea in mod public promotoarea dialogului social si aparatoarea interesului salariatilor, nu actioneaza in acest sens: spitalul de la Galati, in care a avut loc acest incident, precum si multe asemanatoare, este in administrarea opozitiei (a se vedea majoritatea din Consiliul Judetean), managerii acestuia refuzand negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate prin care se reglementau unele masuri de protectie a salariatilor", sustine Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania.

Salariatii din sanatate sunt din ce in ce mai des si victimele agresorilor, strecurati printre putinele masuri de protectie din spitale, pe fondul indiferentei managerilor sistemului sanitar si ai spitalelor, considera sindicalistii.

"Am solicitat Ministerului Sanatatii in repetate randuri, in cadrul negocierii contractelor colective, sa consideram agresiunile impotriva salariatilor in accidente de munca, insa fara succes. De asemenea, in cadrul acelorasi negocieri am solicitat ca unitatea sa continue procesele impotriva agresorilor ca parte in proces. La ora actuala in astfel de cazuri salariatii sunt lasati la indemana amenintarilor huliganilor, cercetarile continuand doar la plangerea victimelor, adica a salariatilor agresati, unitatile nefiind interesate in continuarea cercetarilor. Refuzul tuturor acestor masuri ia la nivelul unitatilor chipul agresiunilor, salariatii fiind nevoiti sa-si desfasoare activitatea deseori in conditii de teroare fizica si psihica", a mai adaugat Viorel Rotila.

Agresiunile - un motiv in plus pentru care medicii parasesc urgentele

In opinia medicul urgentist Tudor Ciuhodaru, repetatele agresiuni impotriva personalului medical reprezinta un motiv in plus pentru care specialistii aleg sa paraseasca sistemul medical de urgenta. Drept urmare, seful UPU din cadrul Spitalului "Sf. Ioan" din Iasi cere penru a mia oara adoptarea de urgenta a proiectului de act normativ ce prevede pedeapsa maxima pentru cei care agreseaza personalul medical precum si asigurarea pazei UPU de catre politie.

"Cei care lucreaza in sistemul de urgenta ajung sa se intrebe daca vor mai ajunge acasa. Am ajuns sa fim agresati, umiliti, injunghiati, batuti chiar de cei carora incerca sa le salveze viata. Nu exista sisteme eficiente de protectie sau sunt iluzorii. Nu mai incalzeste pe nimeni faptul ca se cumpara pe bani grei sisteme de supraveghere care pot doar contabiliza retroactiv injunghiatii sau victimele colaterale. Sunt aproape trei ani de cand propuneam pedeapsa maxima pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in misiune precum si asigurarea pazei de catre politisti pentru descurajarea violentelor. Nici astazi aceste acte normative nu a fost adoptate. Aceste proiecte legislative au beneficiat doar de avizul negativ din partea ministerului de resort", explica dr. Tudor Ciuhodaru.

Toodata, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara cer reevaluarea conditiilor in care spitalele incheie contractele cu firmele de paza si introducerea unor clauze minime obligatorii privind apararea salariatilor din unitatile sanitare pentru toate aceste contracte.

"Consideram necesar ca astfel de incidente sa fie considerate accidente de munca pentru salariati, in conditiile in care ele se petrec in exercitiul profesiei si legat de aceasta, si sa fie cercetate si tratate ca atare, antrenand responsabilitatea inclusiv a unitatilor sanitare pentru asigurarea standardelor minime de securitate. Nu in ultimul rand, solicitam reinstaurarea mecanismelor de dialog social, in sensul sau tare, la nivel de Ministerul Sanatatii, la nivelul judetelor si al spitalelor", conchide Viorel Rotila.

Sambata seara un medic dentist a fost lovit cu pumnii in zona fetei, pe holurile Sectieie UPU a SJU "Sf. Apostol Andrei" Galati, pentru ca a indraznit sa roage un grup de persoane sa nu mai fumeze in incinta spitalului.

In urma investigatiilor, politistii au identificat doi dintre suspecti, de 28 si 33 ani, ambii din Galati. Acestia si-au recunoscut fapta, dar au precizat ca au fost provocati de catre medic, sustine subcomisarul Cristina Tatulici, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, citat de Agerpres.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sindicalistii-cer-masuri-de-protectie-a-angajatilor-dupa-agresiunea-impotriva-dentistului-de-la-SJU-Galati_16456/

lauff lautf laurf