Imprimare

5 idei revolutionare impotriva cancerului vor primi finantare pentru a fi dezvoltate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cinci idei inovatoare pentru lupta impotriva cancerului au castigat o competitie in valoare de 100 milioane de dolari. Propunerile au fost alese dintr-un total de 500 de lucrari din 40 de tari, inscrise la prima etapa a „Competitiei GE healthymagination impotriva cancerului”. Ideile au starnit discutii aprinse in peste 200 de institutii academice, dar si intre cercetatori pe platforma de inovatii deschise a Competitiei.

"Competitia pe care am lansat-o este un apel la actiune pentru a determina cercetatorii si companiile active in domeniul oncologiei, dar si alti inovatori din intreaga lume sa accelereze inovatia si sa contribuie la stoparea acestei boli implacabile. Deseori, cercetarea aflata in etape incipiente atrage cu greu atentia investitorilor de capital initial. Competitia ne-a demonstrat ca exista un numar remarcabil de idei revolutionare care merita sa fie promovate, finantate si incubate", sustine Beth Comstock, vicepresedinte senior si director de marketing al GE.

Inovatiile castigatoare ar putea facilita detectarea si diagnosticarea cancerului mamar, precum si identificarea tratamentelor eficiente, ducand la cresterea ratei de supravietuire a pacientilor. Ele ar putea ajuta medicii sa depisteze cancerul in etape incipiente, sa puna diagnostice mai exacte si sa aleaga cel mai bun tratament posibil in functie de forma specifica de cancer a fiecarui pacient in parte. De asemenea, cu ajutorul acestora medicii ar putea intelege mai bine asemanarile moleculare dintre cancerul mamar si alte tumori solide, cu un accent special pe tumorile asociate cancerului triplu negativ, o forma de cancer care nu raspunde atat de bine la tratamentele standard, fiind de regula mai agresiv.

“Pe langa premiul in bani, vom contribui si la consilierea, dezvoltarea si promovarea realizarii acestor idei castigatoare. ne propunem sa ajutam furnizorii de servicii medicale sa inteleaga si sa defineasca factorii determinanti ai formei specifice de cancer a fiecarui pacient. Eforturile castigatorilor Competitiei vor schimba modul de combatere a cancerului pe viitor" sustine Carrie Eglinton-Manner, director general al Clarient, compania de diagnosticare a cancerului achizitionata de GE in 2010.

Castigatorii au fost selectati de catre un juriu format din parteneri cu capital mixt, directori GE si o specialisti de renume in domeniul medical, printre care se numara dr. Andrew Von Eschenbach, fost Comisar FDA SUA si director al Institutului National de Cancer, dr. Lisa Newman, profesor de Chirurgie si directorul Centrului de tratare a cancerului mamar al Universitatii din Michigan, precum si dr. Justin Stebbing, specialist in medicina cancerului si profesor de medicina a cancerului la Colegiul Imperial.

Cele 5 idei castigatoare:

1. MyCancerGenome - Abordare personalizata a cancerului mamar triplu negativ Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee dezvolta MyCancerGenome, un instrument decizional si o resursa on-line privind medicina cancerului disponibila gratuit medicilor, pacientilor, ingrijitorilor si cercetatorilor. Ofera informatii actualizate despre mutatiile care determina extinderea cancerului mamar si implicatiile tratamentului aferent, inclusiv studii clinice existente axate pe genom pentru cancerul mamar triplu negativ.

2. Crearea unor implanturi mamare mai sigure si mai solide cu proprietati vindecatoare si de combatere a cancerului Universitatea Akron din Akron, Ohio dezvolta materiale noi pentru reconstructia mamara care sa permita transformarea extensoarelor si implanturilor de tesut in dispozitive cu proprietati vindecatoare si de combatere a cancerului. Datorita stratului protector impregnat cu agenti farmaceutici, noul dispozitiv va combate infectiile, va reduce inflamatiile si va putea chiar sa atace si sa distruga celulele canceroase izolate.

3. Identificarea predispozitiei la extinderea cancerului Centrul de cancer Moffitt din Tampa, Florida incearca sa inteleaga genele de „modificare” genetica si rolul lor in predispozitia la extinderea cancerului spre alte regiuni ale organismului dupa declansarea bolii. Acest studiu ar putea deveni baza analizelor de diagnosticare a genelor care predispun pacientul la un risc disproportionat de extindere a cancerului si ar putea stabili nivelul de agresivitate a tratamentului.

4. Salvarea vietilor in tarile aflate in curs de dezvoltare  In tari precum Uganda, ecografia mamara ar putea ajuta la identificarea cancerului la femeile tinere cu noduli palpabili. Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle, Washington si Institutul de Cancer Uganda (UCI) din Kampala instituie un program de screening pentru cancerul mamar in cadrul caruia femeile vor beneficia de educatie privind cancerul mamar, iar cele care prezinta simptome vor beneficia de analize clinice mamare si ecografie mamara. Femeile cu noduli suspecti vor fi trimise la UCI pentru prelevare de tesut si, in caz de malignitate, pentru tratament.

5. Trecerea la terapie personalizata pentru cancerul mamar triplu negativ Cercetatorii din cadrul Centrului de Cancer Vanderbilt-Ingram din Nashville, Tennessee au demonstrat ca analiza expresiei genelor indica cel putin sase sub-tipuri distincte ale bolii pentru cancerul mamar triplu negativ care ar putea raspunde diferit la chimioterapie. Pe baza acestei descoperiri, Centrul concepe studii clinice cu terapie tintita pentru sub-tipurile selectate care va fi pusa la dispozitia pacientilor in curand.

Competitia a fost lansata in luna septembrie 2011 si si-a propus, pe langa sprijinul financiar acordat cercetarii si dezvoltarii tehnologiei in cancer, imbunatatirea ingrijirilor aduse unui numar de 10 milioane de pacienti cu cancer din intreaga lume pana in 2020.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/5-idei-revolutionare-impotriva-cancerului-vor-primi-finantare-pentru-a-fi-dezvoltate_16460/

lauff lautf laurf