Un nou generic in tratamentul schizofreniei, pe piata
A fost lansat pe piata farmaceutica romanesca un nou medicament generic, recomandat in tratamentul schizofreniei si tulburarii bipolare. Este vorba despre Setinin, bazat pe substanta activa quetiapina.
Produsul prezinta aceeasi eficienta si siguranta ca si medicamentul original, fiind mult mai accesibil din punct de vedere al costurilor si ajutand astfel la eficientizarea bugetelor alocate acestui tip de tratament. Setinin este un medicament compensat integral de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, aflat pe lista C1 de compensare.
Noul medicament este prezent in portofoliul companiei producatoare Actavis sub forma de comprimate filmate cu eliberare imediata, cu concentratiile de 100mg, 150mg, 200mg si 300mg. Face parte din clasa natipsihoticelor atipice, considerata a fi medicatia de prima alegere pentru pacientii schizofrenici, aflati in episod acut, sau pentru cei bipolari in episod maniacal acut.
Medicamentul este antipsihotic eficient, cu risc scazut de simptome extrapiramidale si hipeprolactinemie, reactii adverse de cele mai multe ori responsabile de intreruperea tratamentului.
Reamintim ca primul antipsihotic atipic cu actiune prelungita care se administreaza in muschiul deltoid a fost disponibil in Romania din anul 2010. Este vorba despre Rispolept CONSTA, produs de compania Janssen, si recomandat in tratamentul de mentinere al schizofreniei la pacientii stabilizati in prezent cu antipsihotice administrate oral. Acesta, in opinia specialistilor creste complianta in tratamentul schizofreniei.
Schizofrenia afecteaza aproximativ una dintr-o suta de persoane, in fiecare an fiind diagnosticati intre 10 la 100.000 de indivizi. In ciuda evolutiei lente a schizofreniei, exista un procent semnificativ de pacienti (intre 25 si 50%) in randul carora se semnaleaza tentative de suicid. 10% dintre cazuri se soldeaza cu decesul pacientului, procent care contribuie la o rata a mortalitatii de 8 ori mai mare decat cea valabila pentru populatia generala.
In ceea ce priveste boala bipolara, denumita si boala maniaco-depresiva, aceasta afecteaza intre 1,2 si 1,6%2 din populatia globului, dar dupa unii autori, procentul este chiar mai mare (4-5%).