Imprimare

Primul capitol din noua lege sanitara privind organizarea spitalelor intra in dezbatere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Primul capitol, in forma scrisa, al noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra in dezbatere publica la sfarsitul acestei saptamani. Anuntul a fost facut, astazi, de catre echipa de conducere a Ministerului Sanatatii intr-o videoconferinta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica din teritoriu si cei ai autoritatilor administratiei publice locale.

Capitolul se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice si a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la inceputul acestui an. Documentul urmeaza sa fie postat pe site-ul MS, in sectiunea Forum Reforma in Sanatate si prevede ca unitatile spitalicesti se vor putea reorganiza ca institutii nebugetare, de exemplu fundatii avand un singur membru fondator si anume actualul administrator. Aceasta forma de organizare ar putea permite descentralizarea reala si introducerea conceptului de autonomie institutionala in administrarea spitalelor.

“Chiar daca vom da posibilitatea unitatilor medicale sa se reorganizeze sub forma de fundatii, se va mentine caracterul de spital public. Astfel, unitatile nou infiintate nu vor putea fi instrainate, ramanand in proprietatea statului sau a autoritatilor publice locale”, a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, in timpul videoconferintei.

In opinia secretarului de stat, dr. Vasile Cepoi, printre avantajele unei astfel de masuri se numara libertatea unitatilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numarul de posturi sau de a remunera personalului dupa calitatea, cantitatea si complexitatea (nivelul de competenta) muncii prestate.

De asemenea, unitatile sanitare vor avea libertatea de a incheia parteneriate care sa asigure desfasurarea asistentei medicale cu plata la cererea pacientilor. In aceste fel, se va putea aplica si remunerarea suplimentara a personalului care acorda aceste servicii medicale.

Totodata, se va da posiblitatea comunitatii locale, in special a mediului de afaceri, sa se implice activ in sustinerea spitalului. Vor putea fi dezvoltate si structuri care sa acorde asistenta medicala in regim privat, atat de catre medicii angajati ai spitalului, cat si de catre alti medici, fara a fi necesara aprobarea Ministerului Sanatatii. Pe de alta parte, infiintarea sau desfiintarea unor structuri in spitalele publice, care sa acorde servicii medicale din pachetul de baza, se va face numai cu aprobarea Ministerului.

In noua forma legislativa vor exista reglementari menite sa previna riscul politizarii si sa asigure accesul neingradit al populatiei la ingrijiri medicale indiferent de conditia materiala sau sociala, precum cresterea rolului consiliului de administratie, cresterea responsabilitatii managementului spitalului si cea a reponsabilitatii individuale a fiecarui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza carora se vor stabili indicatori de performanta”, a mai adaugat dr. Ladislau Ritli.

Ministerul Sanatatii anunta ca va sustine, in continuare, investitiile de inalta performanta, cele pentru reabilitarea fizica si pentru dezvoltarea capacitatii de ingrijiri spitalicesti.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-capitol-din-noua-lege-sanitara-privind-organizarea-spitalelor-intra-in-dezbatere_16470/

lauff lautf laurf