Imprimare

„Sudura intraorala a implanturilor din titan”, o alternativa viabila in reconstituirile protetice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tratamentele implanto-protetice au devenit o interventie stomatologica uzuala. In opinia membrului titular al Academiei de Stiinte Medicale si fellow in cadrul Academy of Dentistry International, prof.dr. Andrei Iliescu, "orientarea din ce in ce mai accentuata din ultimul deceniu spre o incarcare imediata a implanturilor dentare si chiar spre o incarcare imediata postextractionala, deschide un larg orizont de etalare a paletei de proceduri terapeutice, in contextul cresterii predictiei de succes clinic pe termen lung".

In acest context, lucrarea dr. Grigore Lazarescu, intitulata „Sudura intraorala a implanturilor din titan”, ofera o alternativa viabila, desi mai putin cunoscuta si aplicata la noi in tara, privind reconstituirile protetice pe implanturi dentare.

"Materialul informativ sistematizat prezentat acopera succint, intr-o esalonare logica, trei domenii aparent distincte dar care se intrepatrund firesc in explicarea reusitei procedurii de electrosudura intraorala. Pornind de la modalitatea raspunsului biologic al patului osos implantar la solicitarile mecanice masticatorii transmise de implanturile dentare incarcate protetic, continuandu-se cu proprietatile fizico-chimice ale titanului si aliajelor sale precum si cu explicarea mecanismului electrosudurii intraorale, se ajunge in final la descrierea echipamentului si tehnicii respective insotita de ilustrarea eficientei clinice a procedurii prin prezentarea unei cazuistici clinice sugestive", explica in prefata cartii prof.dr. Andrei Iliescu, din cadrul Catedrei de Endodontie a Facultatii de Medicina Dentara, UMF „Carol Davila”.

Autorul lucrarii mentioneaza inca din primele pagini ale operei sale ca a incercat sa prezinte un univers paralel tehnicilor implantare cu care specialistii romani sunt obisnuiti.

"Am considerat foarte important faptul ca, pentru multe dintre aceste situatii, exista solutii cu o viata clinica de peste 30 de ani, in cazul sudurii intra orale si peste 50 de ani, in cazul implanturilor monocorp din Ti2 si in aceasta situatie, am considerat util sa le prezint. Colegii care sunt la inceput de drum in reabilitarile orale complexe implanto portate, vor afla in aceasta lucrare ceva mai mult decat strictetea unor informatii tehnice, si anume, o alternativa probata clinic si documentata stiintific. Va fi, cred, un castig mai important faptul ca astfel, ne vom apropia de ceea ce trebuie sa fie un medic, si anume un permanent cercetator, mereu nemultumit de ceea ce stie, intotdeauna dornic sa invete", marturiseste dr. Grigore Lazarescu, asistent universitar la Catedra de Protetica Dentara a Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF „Carol Davila”.

In prima parte a lucrarii, autorul face o introducere directa in bazele fizice ale sudurii intraorale. Asta pentru a explica cititorilor "cum" si "de ce" se intampla aceasta aplicatie.

Prof. Iliescu, a carui vechime in sistemul de invatamant medical depaseste 40 de ani, considera ca alternativa terapeutica prezentata in carte, atat practicienilor, cat si studentilor la medicina dentara, este capabila sa asigure optimizarea pe termen lung a tratamentelor implanto-protetice in contextul unor indicatii clinice precis perimetrate.

Volumul poate fi achizitionat la un pret de aproximativ 100 de lei, are 156 de pagini si a parut pe piata in luna ianuarie 2012, sub tiparul editurii Printech.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Sudura-intraorala-a-implanturilor-din-titan_-o-alternativa-viabila-in-reconstituirile-protetice_16468/

lauff lautf laurf