Imprimare

FSSR: Realizarea noii legi sanitare este pe drumul cel bun, dar se impun si cateva modificari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR) considera ca procesul de elaborare a noii legi a sanatatii se afla, in mare, pe drumul cel bun. Sindicalistii se bucura si de faptul ca foarte multe propuneri le-au fost preluate in realizarea noului proiect. Cu toate acestea, ei sustin ca mai sunt necesare anumite imbunatatiri.

Cea mai importanta modificare sugerata de sindicalisti este redactarea proiectului de lege de catre o echipa mixta de experti, fiind necesara implicarea expertilor din partea organizatiilor interesate. Suplimentar, consultarea managerilor unitatilor sanitare nu se poate face prin chestionare care sa aiba doar varianta DA de raspuns, precizeaza reprezentantii Federatiei.

"Consideram ca in material nu este atinsa problema imbunatatirii finantarii sistemului de asigurari sociale de sanatate. Principalele masuri care trebuie luate trebuie sa priveasca cresterea finantarii sistemului de sanatate, inclusiv pe zona asigurarilor sociale de sanatate. Schimbarile preconizate se concentreaza, in mod nepotrivit, in special pe reorganizarea modalitatilor de cheltuire a putinilor bani existenti pentru sistem, inclusiv prin crearea accesului societatilor private de asigurari la ei, in conditiile in care rolul acestora din urma, din perspectiva finantarii, trebuie sa-l constituie exclusiv atragerea unor surse suplimentare de finantare", explica intr-un comunicat de presa Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Nu se accepta introducerea asigurarilor private in zona bachetului de baza

De asemenea, membrii Federatiei cer ca sistemul privat sa intervina doar pe zona asigurarilor complementare si a celor voluntare paralele. Ei nu accepta introducerea asigurarilor private in zona pachetului de baza de servicii medicale.

"Fundamentarea pachetului de servicii medicale de baza (PSMB) pe riscul asigurat, asa cum se intentioneaza, aduce cu ea riscul neasigurarii unor servicii medicale importante pentru populatie si aruncarea sarcinii finantarii lor pe umerii asiguratilor, in conditiile in care o mare parte din ei nu-si vor putea permite asigurari complementare. Evaluarea riscului financiar sustenabil are un grad de aplicabilitate destul de redus in conditiile unor mari disparitati economice intre cetateni [...] Suplimentar, eliminarea unor servicii medicale din pachetul de baza trebuie sa se faca prin transferarea acestora catre asigurari complementare de sanatate, care trebuie sa fie obligate sa asigure si astfel de riscuri. Forma in care este propusa aceasta masura indica posibilitatea unei intentii de a degreva asigurarile private de obligatia asigurarii unor afectiuni foarte costisitoare prin aruncarea costurilor pe seama cetatenilor care au ghinionul sa sufere de astfel de afectiuni", se mentioneaza in comunicatul de presa.

In ceea ce priveste activitatea caselor de asigurari sociale de sanatate judetene, sindicalistii sustin ca este nevoie de o limitare a gradului lor de autonomie. "O prea mare autonomie a caselor de asigurari sociale de sanatate risca sa anuleze aplicabilitatea principiului solidaritatii, un principiu obligatoriu a fi implementat in conditiile actualelor diferente economice. In acelasi timp, suntem de acord cu crearea posibilitatii pentru casele de asigurari sociale de sanatate de a incheia si asigurari complementare de sanatate", explica reprezentntii Federatiei.

Legat de procesul de reorganizare a spitalelor, se doreste excluderea spitalelor din cadrul sistemului bugetar. Prin urmare, nici salariatii sa nu mai fie considerati bugetari. In plus, masura ar trebui dublata de o crestere a autonomiei spitalelor, inclusiv prin indepartarea controlului politic de administrarea lor.

"Daca nu se implementeaza prima solutie, pe care-o consideram cea mai eficienta, putem fi de acord cu o masura pilot de reorganizare a spitalelor in fundatii cu conditia ca din membrii fondatori ai acestor fundatii sa faca parte si salariatii, prin formele legale de reprezentare", sustine Viorel Rotila.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a finalizat primul capitol din noua legea sanitara. Documentul se refera la organizarea spitalelor si va intra in dezbatere publica la sfarsitul acestei saptamani.

Intr-un final, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara considera ca asigurarea calitatii serviciilor medicale trebuie facuta prin crearea unei autoritati nationale aflate in subordinea Guvernului, pe structura actualului CONAS.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/FSSR_-Realizarea-noii-legi-sanitare-este-pe-drumul-cel-bun_-dar-se-impun-si-cateva-modificari_16477/

lauff lautf laurf