Imprimare

E nevoie de o abordare complexa a supravietuirorilor de cancer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Supravietuitorii unor forme de cancer au nevoie de o abordare mai complexa a starii lor de sanatate, care sa acorde atentie nu doar cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Virginia Commomwealth din SUA, informeaza adevarul.ro.

„Rata mortalitatii a scazut mult pentru unele forme de cancer, cum ar fi cel de san. Oamenii traiesc mult mai mult acum decat in urma cu cateva decenii, asa ca trebuie sa acordam mai multa atentie starii lor generale de sanatate“, sustine Yi Ning, medic si profesor in cadrul departamentului de epidemiologie al Universitatii.

Studiul a evaluat 1.807 de supravietuitori ai unor forme de cancer, participanti la Studiul National de Sanatate si Nutritie din SUA. Cele mai frecvente tipuri de cancer in randul acestor persoane au fost cele de san, de prostata, uterin, pulmonar si colorectal.

Cercetatorii au urmarit supravietuitorii timp de 18 ani, timp in care 776 de persoane au decedat, 51% de cancer, iar 49% din alte cauze. Printre acestea din urma, cele mai frecvente au fost bolile cardiovasculare. Cu cat pacientii au trait mai mult dupa diagnosticarea cu cancer, cu atat probabilitatea de a deceda din alte cauze decat cancerul a fost mai mare: 33% au murit de alte conditii in primii cinci ani de la diagnostic, comparativ cu 63% - dupa 20 de ani.

„Dupa depistarea cancerului, medicii si pacientii supravietuitori acorda mai putina atentie preventiei si tratamentului altor boli. Nu ar trebui sa neglijam alte boli cronice pentru ca ne concentram asupra cancerului“, explica Yi Ning.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/E-nevoie-de-o-abordare-complexa-a-supravietuirorilor-de-cancer_16476/

lauff lautf laurf