Imprimare

Obezitatea la americani ar putea fi subestimata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Problema obezitatii in SUA ar putea fi si mai grava decat se credea pana acum, sustin cativa cercetatori, citati de BBC. Oamenii de stiinta sustin ca folosirea indicelui de masa corporala (IMC) pentru a stabili daca o persoana este sau nu obeza duce la subestimarea situatiei, anunta Agerpres.

Pana la 39% dintre cei care pana in prezent nu sunt considerati obezi in realitate sunt este concluzia studiului publicat in revista One a retelei PLoS (Public Library of Science).

IMC este un mijloc "insuficient de sensibil" care duce la subdiagnosticare, in vreme ce masurarea procentului de grasime corporala este o metoda superioara, sustine dr. Eric Braverman, unul din cercetatorii implicati in studiu.

Echipa de oameni de stiinta de la facultatea de medicina a Universitatii New York si de la Colegiul medical Weill Cornell din New York a analizat situatiile a 1393 de persoane carora le-au fost masurate atat IMC, cat si procentul de grasime corporala. Desi in majoritatea cazurilor cele doua masuratori au dus la aceeasi concluzie, un numar de 539 de participanti la studiu nu s-au incadrat in categoria 'obezi' dupa IMC, dar procentul de grasime i-a indicat ca atare.

Disparitatile au fost inregistrate mai ales in randul femeilor, si mai ales in randul celor mai in varsta. Pierderea accentuata a masei musculare, la femei, odata cu inaintarea in varsta face ca IMC sa conduca la concluzii inselatoare, au explicat cercetatorii. Drept urmare, ei propun schimbarea pragului de obezitate la un IMC de 24 pentru femei si de 28 pentru barbati.

Conform Centrului american pentru controlul bolilor, cel putin unul din trei americani sunt obezi. In realitate, insa, numarul lor ar putea fi mult mai mare. Potrivit noilor estimari, 64%, sau aproape 100 milioane de americani sunt obezi, au mentionat autorii studiului.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Obezitatea-la-americani-ar-putea-fi-subestimata_16480/

lauff lautf laurf