Imprimare

Oricine isi poate indeplini visul de a deveni medic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Poporul roman este vazut dinafara tarii ca fiind unul primitor, darnic, deschis si ospitalier. Bineinteles, mai este si partea sumbra a acestei imagini in care suntem perceputi ca hoti, cersetori, scandalagii si, uneori, lenesi. Cu siguranta exista multe exemple pentru a ilustra absolut toate ipostazele enumerate mai sus. Nu putem sa nu mentionam ca suntem destul de buni si la capitolul discriminare, ne uitam lung la orice si oricine iese din tiparul cu care suntem obisnuiti. Da, aceasta curiozitate este, intr-o oarecare masura, si fireasca, insa lucrurile se schimba atunci cand remarcile si apelativele folosite devin jignitoare. In mod cert, unii ar spune ca ne pricepem de minune si la jigniri si nu ar fi departe de adevar.

Romanii sunt duri si, in anumite situatii, rai cu persoanele care apartin altor etnii. Lucrurile iau amploare, in mod special, cand vine vorba de maghiari si de romi. Daca in ceea ce-i priveste pe romanii de etnie maghiara aversiunea este restransa in 2-3 regiuni ale tarii, dispretul si ura fata de romi se simte la nivelul intregii tari. Multi dintre noi stim ca nu este corect si ca aceasta atitudine este de multe ori nejustificata, insa ne manifestam asa pentru ca asta ne-a fost transmis de-a lungul timpului, din generatie in generatie.

Cuvintele unui student la medicina ilustreaza perfect modul in care romii sunt vazuti in comunitate, evidentiind si ideile preconcepute pe care multi le au in ceea ce-i priveste pe reprezentantii acestei etnii. "Colegii mei nu au banuit niciodata ca sunt rrom. Cand au auzit asta nu le-a venit sa creada pentru ca pentru ei asta inseamna sa mergi cu caruta si sa fii infractor, iar eu am fost mereu printre cei mai buni din clasa", marturiseste Cornel Gurgu, student la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitala.

Concluziile unui studiu de caz realizat in perioada 1 ianuarie -31 octombrie 2011, de catre ActiveWatch si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii privind cersetoria in agenda mass media, au fost identificate un numar de 91 de articole pe acest subiect. In 27 dintre ele, persoanele asociate cu cersetoria au fost mentionate ca fiind de etnie roma. Din totalul comentariilor generate de materiale, in 81% (700 – valoare absoluta) cititorii au dezbatut fenomenul cersetoriei in asociere directa cu etnia roma. Bineinteles, majoritatea au fost tendentios-negative. Iata mai jos un astfel de exemplu:

“TIGANII au facut de ras Romania pe tot globul pamantesc !! Ce masuri adopta GUVERNUL ROMANIEI ??? Ce masuri adopta tov basescu ???? Chiar nu pot fi luate masuri drastice impotriva CIUMEI NEGRE ??? Chiar suntem un popor de lasi ????” (Finlandezii, protest de 12 zile la Helsinki impotriva cersetorilor din Romania, 6 iunie 2011).

Si copiii romi pot visa sa devina medici

Ei bine lucrurile nu trebuie sa continue in aceasta directie. Ele se pot modifica, insa vorbim de o schimbare de mentalitate, capitol la care iarasi nu stam prea bine. Dar, asta nu inseamna ca nu putem incerca. Exact asta incearca sa faca o mana de romani prin proiectul "O generatie de specialisti romi in domeniul medical". Initiativa se bucura de o cofinantare din Fondul Social European si incurajeaza performantele academice ale tinerilor romi care se pregatesc pentru o cariera in domeniul medicinei.

Mai exact, prin acest proiect sunt oferite burse de studiu lunare, in valoare de 200 de lei, tinerilor care isi doresc sa urmeze medicina si nu dispun de situatia materiala necesara. "Prin acest proiect este sprijinita excelenta lor in facultatile de medicina. Practic, bursele care sunt oferite sunt acordate studentilor romi de la facultatile de medicina care au rezultate foarte bune. Media lor reprezinta un factor de selectie. Ei sunt sprijiniti pe parcursul facultatii pentru ca nu cumva sa renunte din cauza situatiei financiare precare a familiilor lor", explica Eugen Crai, presedintele Fundatiei Roma Education Fund, unul dintre partenerii programului.

In prezent sunt aproximativ 100 de romi care incearca sa faca parte din sistemul sanitar romaneasc si, ulterior, sa faciliteze accesul romilor la servicii medicale. Cu alte cuvinte, tinerii care viseaza sa devina doctori, o fac in mare parte si pentru a reduce discriminarea care se practica in unitatile spitalicesti. "Fenomenul acesta se intalneste peste tot, romii sunt pusi in saloane separate sau sunt evitati in momentul in care vin sa ceara ajutorul medicilor. Este adevarat ca romii sunt cei mai mari consumatori de servicii medicale de urgenta. De ce? Pentru ca ei nu beneficiaza de aceleasi asigurari medicale ca si romanii. Este nevoie de romi in sistemul sanitar", sustine Cornel Gurgu, benficiar al proiectului "O generatie de specialisti romi in domeniul medical".

Cornel Gurgu: "Nu alegi niciodata medicina pentru bani"

Pentru Cornel, medicina este o vocatie, pe care o urmezi pentru a-ti linisti acea voce launtrica, acel indemn obsedant uneori ce te impinge in directia buna. Tanarul este mandru ca invata medicina si abia asteapta sa-si ajute semenii, sa practice meseria pe care simte ca trebuie sa o faca.

"Ea (medicina, n. red.) inseamna sase ani de facultate plus multi ani de rezidentiat, daca vrei sa fii cardiolog dureaza 11 ani. Nu poti sa te gandesti ca faci 11 ani scoala ca apoi sa iei spaga pentru ca daca o faci esti stupid. Cine vrea sa faca bani isi alege un profil de business, avocatura, anteprenoriat, management. Si noi mergem la medicina la fel ca si copiii romani care vor sa-si ajute semenii sau au o pasiune pentru anatomie, pentru stiinta. Nu alegi niciodata medicina pentru bani, pentru ca daca o faci, undeva in timpul celor 11 ani te vei opri pentru ca este extraordinar de greu si ai foarte mult de invatat", ne-a marturisit viitorul medic.

...

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Oricine-isi-poate-indeplini-visul-de-a-deveni-medic_16482/

lauff lautf laurf