Imprimare

Ritli: Deblocarea posturilor trebuie sa se realizeze in etape

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii a declarat, in timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Suceava, ca deblocarea posturilor in sistemul de sanatate reprezinta o necesitate. Despre materializarea acestei nevoi ministrul Ritli a discutat si cu reprezentantii Guvernului.

”Am discutat la nivelul Guvernului, posibilitatea de deblocare, in perioada urmatoare, a posturilor din sistemul sanitar. Acest proces trebuie sa se realizeze in etape, tinand cont de prevederile bugetare” a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii,

In aceasta perioada, echipa Ministerului Sanatatii stabileste necesarul de posturi care urmeaza sa fie prezentat Executivului.

Despre deblocarea posturilor in sanatate s-a tot vorbit in ultima vreme, insa practic nu s-a intamplat nimic. In opinia reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, noua lege a sanatatii ar trebui sa rezolve deficitul de medici din tara, tocmai prin deblocarea angajarilor. Cum nevoia este una cu adevarat urgenta, masura a fost inclusa si in Declaratia adoptata in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

De asemenea, printre cerintele reprezentantilor mediclor se numara si renuntarea la orice bariera in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, care in prezent este de 70% din suma decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), excluderea din categoria de bugetari a medicilor, majorarea veniturilor medicilor astfel incat venitul minim al unui medic (rezident) sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, precum si reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient.

Colegiul Medicilor a mai anuntat ca in cazul in care apelul lor nu va avea rasunet, va solicita profesionistilor din sanatate sa isi dea demisia din sistem, urmand exemplul colegilor din Israel, Slovacia si Cehia.

"Daca 11.000 de medici isi dau demisia sistemul nu va mai functiona", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, in cadrul Adunarii Generale a Colegiului.

La inceputul lunii martie senatorii din Comisia de sanatate au avizat favorabil propunerea legislativa privind deblocarea posturilor vacante "in functie de necesitati" in sistemul sanitar.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ritli_-Deblocarea-posturilor-trebuie-sa-se-realizeze-in-etape_16481/

lauff lautf laurf