Imprimare

Peste 820.000 de romani au aflat metodele de prevenire a cancerului colorectal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mesajul campaniei “Nu lasati neglijenta sa va desparta!” a ajuns la peste 820.000 de romani din Bucuresti si Cluj-Napoca. Practic ei au aflat care sunt metodele de prevenire si diagnosticare a cancerului de intestin gros.

In Bucuresti, campania a fost vizibila, atat la metrou, pe magistralele M1 (Dristor – Pantelimon) si M3 (Preciziei – Anghel Saligny), cat si pe strada, unde au fost montate panouri luminoase cu acest mesaj. De asemenea, publicul a putut afla despre campanie si de pe site-ul oficial www.invingemcancerul.ro.

“Ne bucuram sa vedem, la final, ca aceasta campanie a fost un real succes. Pe parcursul campaniei am incercat sa oferim publicului cat mai multe informatii despre cancerul de intestin gros - cauzele, factorii de risc, metodele de prevenire, diagnosticare si tratamentul acestei boli. Chiar daca aceasta campanie s-a incheiat, noi vom fi si de acum inainte alaturi de persoanele care au nevoie atat de informatii, cat si de sfaturi prin diversele actiuni pe care le vom desfasura pana la sfarsitul anului”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), unul dintre initiatorii campaniei.

Campania “Nu lasati neglijenta sa va desparta!” s-a adresat in mod special persoanelor cu varsta de peste 50 de ani, deoarece 90% dintre pacientii care se confrunta cu aceasta boala se incadreaza in aceasta categorie. Insa, nici persoanele cu varsta de pana la 50 de ani nu trebuie sa ignore eventualele simptome si sa se prezinte la medicul specialist pentru un consult. Mai exact, aceste persoane ar trebui sa efectueze un test hemocult anual, un tranzit baritat la fiecare 5 ani si o coloscopie la fiecare 10 ani, dar si sa adopte un regim alimentar bogat in fibre si sarac in grasimi animale.

Statisticile arata ca anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer al intestinului gros, boala ca poate fi prevenita si chiar vindecata, daca este descoperita in faze incipiente. Din nefericire, in momentul diagnosticului, 10-20% dintre pacienti au deja metastaze.

Campania a avut in luna martie, luna dedicata luptei impotriva cancerului de intestin gros si a fost desfasurata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si Liga Romana de Cancer cu sprijinul Roche Romania si Radio Romania Actualitati.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-820.000-de-romani-au-aflat-metodele-de-prevenire-a-cancerului-colorectal_16489/

lauff lautf laurf