Imprimare

Dr. Razvan Constantinescu (Iasi): In Sanatate e haos izvorat din incompetenta!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a publicat vineri primul capitol din mult asteptata lege a sanatatii. Noua lege a sanatatii va reforma, in opinia decidentilor, sistemul sanitar romanesc. Medicul Razvan Constantinescu, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, sustine ca schimbarile efectuate pana acum la nivelul sistemului nu au fost tocmai bune, ci dimpotriva. Cititi un interviu in exclusivitate cu medicul iesean despre starea actuala din sanatate, reforma sanitara si exodul medicilor. 

Claudia Spridon (C.S.): Domnule doctor, de 20 de ani sistemul sanitar romanesc se afla intr-o continua reforma. Cum comentati situatia actuala din Sanatate?

Dr. Razvan Constantinescu (R.C.): Haos izvorat din incompetenta. Cum sa reformezi geometria euclidiana cu repetenti la aritmetica? Sistemul sanitar romanesc nu se afla nicidecum intr-o continua reforma, ci sub continua amenintare a unei ipotetice reforme. Fiecare ministru din cei 22 a facut ce l-a taiat capul, iar cel de-acum, observand acest lucru, nu mai face nimic.

C.S.: Ce ar trebui, de fapt, sa cuprinda o adevarata reforma in Sanatate?

R.C.: Reforma inseamna imbunatatirea unui sistem prin schimbarea structurilor ori a relatiilor dintre acestea. Cuvantul “imbunatatire” este definitoriu, pana acum schimbarile facandu-se doar in rau, incepand cu subfinantarea programatica, destinata parca distrugerii sistemului. Primii doi pasi care ar trebui facuti sunt readucerea finantarii la un nivel cat de cat european (prin alocarea unui procent din PIB macar la nivelul ultimelor locuri, circa 6%, si prin eliminarea fraudei institutionalizate, adoptand urgent standardele europene pentru achizitiile publice) si reforma asistentei medicale primare inaintea celei spitalicesti.

C.S.: Premierul a dispus ca proiectul noii legi a sanatatii sa intre in dezbatere publica pana la finele lunii aprilie. Credeti ca este un termen realist?

R.C.: Nu cred ca se poate, este o lege de impotanta maxima, cu implicatii complexe si grabirea redactarii proiectului ar putea genera un fiasco asa cum s-a intamplat si in ianuarie. Deocamdata s-a propus dezbaterii publice primul capitol – “Spitalele” – care este redactat clar si coerent. Nu stiu prin ce minune la minister a fost cooptat si un specialist cu mintea limpede (dr. Vasile Cepoi, n.red.) si iata ca acest lucru se cunoaste.

C.S.: Un aspect esential de luat in seama este plecarea medicilor din tara. Ce masuri ar trebui sa cuprinda reforma, astfel incat exodul medicilor sa se estompeze?

R.C.: In primul rand, deblocarea posturilor din sistem. Cum sa nu pleci daca in Romania nu poti fi angajat? Avem pretentia ca dezbatem niste lucruri extrem de profunde legate de reforma, dar deciziile de luat sunt la mintea cocosului, situatia actuala frizand imbecilitatea. Acordul cu FMI impune pastrarea unui nivel numeric al angajatilor bugetari, dar medicii nu fac parte din aceasta categorie deoarece nu sunt platiti de la buget, ci sunt prestatori de servicii a caror plata se face prin decontarea de la CAS a acestor servicii catre spitale. In acest context, regula de a angaja un medic doar daca exista sapte posturi vacante este de o supizenie dezarmanta. In al doilea rand, triplarea salariilor ar apropia veniturile personalului medical de cele din tarile central- si est-europene, acest punct figurand in recomandarile Bancii Mondiale pentru Romania.

C.S.: Vom mai beneficia de bani europeni doar pana in anul 2013. De ce credeti ca autoritatile, in speta spitalele, nu sunt interesate de accesarea acestor bani europeni?

R.C.: “Autoritatile” nu sunt interesate pentru ca e mai greu de furat atunci cand monitorizarea proiectelor se realizeaza prin comisii succesive. Spitalele nu ca n-ar fi interesate, dar apar aici doua fenomene: unii manageri nu au competenta necesara, de obicei fiind alesi din categoria obedientilor care trebuie doar sa aduca obolul celui care i-a numit, iar cei care se pricep evita sa acceseze fonduri europene de teama ca vor fi anchetati ca infractorii de drept comun in cazul celei mai mici nereguli. La Iasi, nume mari de specialisti au fost terfelite si expuse oprobriului public drept “mari corupti” de catre organele slinoase ale statului politienesc. Cercetarile nu au fost facute din punct de vedere tehnic, contabilicesc, ci cu mascati, perchezitii in toiul zilei, cu televiziunile in spate, si trambitate gretos de catre organe de presa aservite. Trebuie sa fii nebun sa mai scrii proiecte pentru fonduri europene! De fapt, minciuna e deplina: se clameaza demagogic ca medicina si educatia sunt prioritati de guvernare, dar nu se face absolut nimic pentru sustinerea acestora, ba din contra, apoi se declara ritos ca trebuie accelerat procesul de accesare a fondurilor europene, dar se face totul pentru a descuraja demersurile in acest sens.

C.S.: Este necesara o divizie de control la nivelul Ministerului Sanatatii, care sa verifice modul in care sunt aplicate politicile de sanatate publica din Romania?

R.C.: Nu, este necesar un ministru si un aparat ministerial coerent.

C.S.: Ce parere aveti de utilizarea retetei electronice si a cardului de sanatate incepand cu lunile iulie, respectiv august 2012? Vor usura activitatea de zi cu zi a medicilor?

R.C.: Mi se par cheltuieli inutile, din categoria tichiei de margaritar. Noi n-avem medicamente uzuale, n-avem regulamente, n-avem personal nici macar la nivel de doua treimi din minimul normat si ne ocupam de retete electronice? Amandoua sunt proiecte de luat in seama, dar abia dupa ce se face ordine in sistem. Aplicarea lor acum ar accentua haosul si ar fi sortite esecului din cauza infrastructurii precare.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Razvan-Constantinescu-_Iasi_-_In-Sanatate-e-haos-izvorat-din-incompetenta__16494/

lauff lautf laurf