O noua optiune de radioterapie mai rapida si mai eficienta, in tratamentul cancerului
Tumorile canceroase pot fi tratate mai eficient cu ajutorul unui aparat performant si revolutionar, care inglobeaza atat radioterapia, cat si radiochirurgia. Tehnologia a fost pusa la dispozitia pacientilor americani in decembrie 2009, dupa ce a primit aprobarea din partea Administratiei pentru Produse Alimentare si Medicamente din SUA (FDA). Din 2010, aparatul a devenit disponibil si in clinicile europene. In momentul de fata, sunt 8-10 dispozitive Truebeam in Europa si aproximativ 30 in toata lumea.
Cum functioneaza aparatul? Transmite dozajul de radiatii adecvat pacientului, pe baza unui sistem de puncte determinate in prealabil in faza de planificare, prin intoarcerea pacientului. Razele sunt directionate catre tumorile tinta cu maxima precizie, datorita integrarii imagisticii, tehnologiei Rapid Arc specifice dispozitivului si monitorizarii tumorii in timp real.
In plus, durata tratamentului este redusa cu peste 50%, comparativ cu aparatele de generatie mai veche, cum sunt IMRT sau Cyberknife. Pacientul este tratat mai rapid, prin cresterea ratei de dozare de 4 ori la energii mai intense si de 2 ori la energii cu intensitate redusa.
"O sedinta cu metoda IMRT dureaza intre 15 si 20 de minute si este redusa prin acest nou aparat la aproximativ 3 minute. Scaderea duratei de tratament este semnificativa si in cazul unei sedinte de radiochirurgie, care se poate face in 7 minute cu Truebeam, fata de 35-45 de minute cat dureaza cu Cyberknife", a explicat prof. dr. Kayihan Engin, seful departamentului de Radio-Oncologie din cadrul spitalului Anadolu si cel care raspunde de programul Cyberknife.
De asemenea, noul sistem transmite clinicianului informatii referitoare la partea radiata in timpul tratamentul. Aceasta functie este deosebit de importanta in cazul limfoamelor, care raspund foarte repede la tratament. Cum dimensiunea limfomului scade in timpul sedintei este absolut esential ca planul initial de tratament sa fie schimbat, iar Truebeam ofera aceasta posibilitate.
Dispozitivul complet digital, prevazut cu instrumente inteligente de automatizare, pozitionare, imagistica si tratament, efectueaza in permanenta controale de acuratete, intr-o unitate de timp de numai cateva secunde, ceea ce inseamna ca nu vor exista devieri de la centrul zonei tratate.
Truebeam are o paleta larga de aplicabilitate
Sistemul poate fi folosit in tratamentul tuturor tipurilor de cancer. Oferind un control sincronizat al miscarii, tehnologia reprezinta un adevarat ajutor in tratarea tumorilor greu accesibile prin metodele IMRT. Este vorba despre tumorile nazofaringiene, tumorile localizate foarte aproape de nervii oculari, maduva spinarii si rinichi.
"Fiecare parte din organism are o limita de dozaj care nu poate fi depasita. Aceasta noua tehnologie urmareste miscarea tumorii, o identifica prin rotirea continua a sistemului de imagistica in jurul pacientului si ii administreaza doze rapide, limitand astfel efectele adverse", a mai adaugat prof.dr. Kayihan Engin, care incepand de astazi va trata primii pacienti cu Truebeam.
Specialistul turc, impreuna cu echipa sa, a inceput cursurile de manuire a noului aparat in urma cu mai bine de o luna. Trainingurile vor continua pana saptamana viitoare, iar primii pacienti vor fi tratati in prezenta instructorilor.
In timpul tratamentului cu Truebeam pacientul este treaz si nu simte nimic. El trebuie doar sa stea nemiscat in timp ce aparatul si personalul medical vor face toata treaba. Tratamentul se realizeaza in ambulatoriu pe o anumita perioada de timp, dupa care pacientul se poate intoarce linistit la activitatea obisnuita.
In ceea ce priveste costurile, am putea spune ca ele sunt pe masura facilitatilor oferite de aparat. Daca tratamentul cu metoda IMRT, realizat timp de sase saptamani, costa aproximativ 20.000 de euro, specialistii estimeaza ca pacientii vor da cu 15% mai mult pentru a fi tratati cu noua tehnologie. Din pacate, aparatul revolutionar nu este disponibil si la noi in tara.
In prezent, exista 2 modele diferite: Truebeam si Truebeam Stx, care poate fi utilizat cu succes in aplicatii de radioterapie stereotaxica, datorita colimatorului multilamelar conceput special.
Sistemul TrueBeam este proiectat de VARIAN, lider mondial in domeniu, si reprezinta o platforma multilaterala ce poate fi folosita pentru o gama variata de solutii radioterapeutice, printre care se numara radioterapia si radiochirurgia ghidate prin imagine integrata (IGRT si IGRS), radioterapia cu ajustarea intensitatii (IMRT), Arc-terapia volumetrica cu ajustarea intensitatii si radioterapia stereotactica (SBRT).