Imprimare

Spaniolii nu sustin propunerea ministrului economiei privitor la coplata progresiva in sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dupa ce ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a indicat ca guvernul spaniol nu ia in considerare introducerea coplatei in sistemul sanitar pentru reducerea deficitului, insa studiaza posibilitatea stabilirii unor plati progresive pentru prestatiile sanitare, in functie de venituri, conservatorii (Partidul Popular, la putere, n.r.) au dezmintit aceste indicatii, anunta Agerpres.

Secretarul general adjunct al organizatiei PP, Carlos Floriano, a declarat ca spusele ministrului De Guindos sunt "reflectii personale", iar guvernul spaniol urmareste sa sprijine un sistem de sanatate "durabil, universal si gratuit".

Floriano a precizat ca, asa cum au declarat anterior atat ministrul spaniol al sanatatii, Ana Mato, cat si premierul spaniol, Mariano Rajoy, Partidul Popular a fost mereu sustinatorul sanatatii gratuite, pentru "ca nu poate fi altfel".

Prestatiile din sanatate nu vor fi afectate

Ministrul spaniol al economiei a declarat ca prestatiile din sanatate nu vor fi afectate si a aratat ca are intentia de a evita modelul de coplata introdus deja in sistemul public de sanatate din Catalonia. Guvernul trebuie insa sa se gandeasca, a mai spus De Guindos, daca trebuie mentinute toate prestatiile sanitare la nivelul actual, gratuite si pentru cineva care are venituri de peste 100.000 de euro.

El a precizat ca trebuie acordata prioritate anumitor servicii din sanatate, trebuie eliminate cele nenecesare, iar executivul va incepe o dezbatere in acest sens, cu reprezentantii comunitatilor autonome spaniole, intrucat in joc este calitatea sistemului spaniol de sanatate.

In acelasi timp, responsabilul conservator pentru sanatate si afaceri sociale, consilier pentru sanatate in executivul local din Castilla-La Mancha, José Ignacio Echániz, a dat asigurari ca guvernul de la Madrid va efectua "ajustari" si nu reduceri in sistemul sanitar spaniol, intrucat acesta are datorii de 15 miliarde de euro, mostenite de la anteriorul guvern socialist.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spaniolii-nu-sustin-propunerea-ministrului-economiei-privitor-la-coplata-progresiva-in-sanatate_16507/

lauff lautf laurf