Imprimare

Fumatul a ucis 6 milioane de oameni, in 2011

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 6 milioane de oameni au murit anul trecut din cauza bolilor provocate de fumat. Fumatul pasiv a usis si el 600.000 de nefumatori - in mare parte femei si copii, arata cel mai recent raport “The Tobacco Atlas”, realizat de World Lung Foundation si lansat in cadrul celei de-a 15-a Conferinte Internationale “Tutunul sau Sanatatea”, in martie 2012.

In urma cu 10 ani, la prima editie a raportului, numarul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane, ceea ce arata ca, in numai 10 ani, numarul deceselor cauzate de fumat s-a triplat.

In Romania, situatia este la fel de ingrijoratoare. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in 25 de ani. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar in 2009, ajunsese la 74,6.

Nici femeile nu stau mai bine, evolutia ratei mortalitatii prin cancer pulmonar, confirmand ceea ce prezicea un cunoscut epidemiolog englez: “daca femeile vor fuma ca barbatii, vor muri ca barbatii”. Astfel ca, de la o rata de 6,50/0000 in 1963, s-a ajuns in 2009 la o valoare de 17,10/0000.

In cazul in care nu se vor lua masuri si actuala tendinta de consum al tutunului va continua, se estimeaza ca un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ si pasiv in acest secol.

Pe baza studiilor stiintifice de evaluare, inclusiv a cost-eficientei, OMS propune o strategie in 6 puncte, numita sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protectie (impotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renuntarea la fumat), Avertizare (prin inscriptionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicitatii si sponsorizarii, Cresterea taxelor.

Fumatul la copii si adolescenti - ingrijorator

Una din principalele tinte ale actiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezinta copiii si adolescentii. Cum in opinia reprezentantilor companiilor de tutun "adolescentul de azi este potentialul consumator zilnic de maine”, specialisti considera ca “este important sa stim cat mai multe posibil despre caracteristicile fumatului la adolescenti”.

In primul rand, este nevoie de o foarte mare atentie din partea parintilor. Asta pentru ca cercetarile arata ca in cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%. Un studiu efectuat pe o durata de 3 ani arata ca parintii care continua sa fumeze, insa in afara casei, descurajeaza copiii in initierea fumatului. Mai mult, chiar daca adolescentul a inceput deja sa fumeze, faptul ca nu ii este permis sa fumeze in casa, ii dubleaza acestuia sansele de renuntare la fumat.

“Daca parintii incep sa faca ei insisi ceea ce le cer copiilor lor, adica fie renunta la fumat, fie macar nu fumeaza acasa, daca mass-media si medicii ii informeaza pe parinti si pe copii despre efectele fumatului, daca autoritatile statului iau masuri pentru scaderea atractivitatii fumatului, prin inscriptionari ale pachetelor si interzicerea publicitatii si pentru ingreunarea accesului la produsele din tutun (prin cresterea pretului), atunci mai ramane o singura cale de “atac”: limitarea locurilor in care adolescentii sunt incurajati sa fumeze. Aceasta inseamna interzicerea fumatului in cluburi, discoteci, baruri si in toate locurile publice inchise in care, nu-i asa, e cool sa fumezi dar in care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%”, sustine dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Riscul unui accident ischemic sau al unei crize de astm bronsic produse de inhalarea acuta a fumului de tutun este redus la un adolescent, fata de un adult. Cu toate acestea, National Institute of Drug Abuse din SUA arata ca “pana si o expunere limitata la fumul de tutun ofera suficienta nicotina pentru a altera functionarea creierului”. Mai mult, pre-adolescentii care nu fumeaza activ ci doar pasiv pot resimti simptome de sevraj de nicotina.

In ceea ce priveste evolutia fumatului in tara noastra, se observa schimbari pozitive. In 2011, au fost tot mai putini fumatori zilnici, dintre care foarte putini fumau acasa. Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%, arata studiul GATS, realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea metodologica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fumatul-a-ucis-6-milioane-de-oameni_-in-2011_16514/

lauff lautf laurf