Imprimare

Asociatia Aripi: Case pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Una din trei persoane este afectata in prezent de o boala mintala, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dat fiind faptul ca aceste persoane se confrunta cu fenomenul de stigmatizare din partea societatii, Asociatia Aripi a lansat un proiect ambitios. Organizatia isi propune sa realizeze un Complex European destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

Proiectul Casa cu Casa se Face Sat s-a nascut in momentul in care Asociatia Aripi a primit o donatie ce consta intr-un teren de 3,75 de hectare in apropierea orasului Sighisoara.

Proiectul are cinci dimensiuni: culturala, sociala, economica, terapeutica, turism de nisa. Centrul va fi coordonat de o persoana cu probleme de sanatate mintala. In Romania vor fi construite 12 cladiri, in timp ce in spatiul european vor exista 26 astfel de cladiri.

"Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice. Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice si, in unele cazuri, suicid", a declarat prof. dr. Catalina Tudose, medic psihiatru si presedinta Societatii Romane de Alzheimer.

Banii pentru serviciile de sanatate mintala sunt putini

Conform acestia, pacientii apeleaza tarziu la serviciile oferite de specialistii in sanatate mintala. In ceea ce priveste afectiunile mentale, schizofrenia este mult mai stigmatizanta decat depresia.

"Banii sunt putini, nu exista servicii medicale, iar cele existente sunt aglomerate. In bolile psihice banii pentru cercetare sunt putini, desi costurile legate de astfel de boli sunt enorme pentru societate. Vorbim, pe de-o parte, de costuri directe, dar si de costurile indirecte, care sunt foarte mari", a continuat prof. dr. Catalina Tudose.

Medicul psihiatru a tinut sa precizeze ca Organizatia Mondiala de Psihiatrie deruleaza programe ample de stigmatizare in care si Romania a fost inclusa.

Pictorita Simona Istrate a acceptat sa se implice in proiect

Pentru a se putea implica in proiectul Casa cu casa se face Sat, pictorita Simona Istrate a acceptat ca lucrarile sale sa fie expuse in vederea vanzarii pentru aceasta cauza.

"Ma inplic pentru ca acest Complex inseamna o sansa pentru noi, persoanele cu probleme de sanatate mintala. Problema noastra cea mai mare ramane stigmatizarea. Aceasta este mai rea decat boala in sine, isi pune amprenta mai puternic", a declarat Simona Istrate.

"Am ales-o pe Simona Istrate pentru ca nu este doar un om cu probleme de sanatate mintala, un caz care sensibilizeaza, ci si pentru ca am incredere in forta lucrarilor ei", a precizat Stefan Bandol, presedintele Asociatiei Aripi.

Campania este sustinuta de personalitati din Romania: Felicia Filip, Catalin Stefanescu, Mircea Toma, Liana Stanciu, Luminita Ghildus.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Asociatia-Aripi_-Case-pentru-persoanele-cu-probleme-de-sanatate-mintala_16515/

lauff lautf laurf