Imprimare

Unde se duc banii colectati din taxele de viciu si de clawback?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii aduna peste 436 de milioane de euro din taxa de clawback si din cea de viciu si, cu toate acestea, nu poate justifica modul in care sunt cheltuiti acei bani, anunta romanialibera.ro.

Conform publicatiei citate, fondurile ar trebui utilizate de MS pentru investitii in sanatate. Astfel, producatorii de medicamente au cotizat cu 69 de milioane de euro, in timp ce din taxa de viciu s-au colectat peste 367 de milioane de euro.

"De regula, cand vin astfel de fonduri, acestea sunt folosite pentru a «carpi» programele de sanatate destinate pacientilor cu boli cronice (HIV/SIDA, cancer, hepatita, boli rare). Pana la urma, nu este rau ca banii ajung la programele de sanatate, dar acestea nu au obiective, nu au indicatori, nu poti masura care a fost eficienta medicamentelor administrate. Poate Ministerul Sanatatii stie cati pacienti a tratat, dar nu stie si ce rezultate au fost obtinute de pe urma tratamentelor respective", a declarat Sorin Paveliu, expert in politici de sanatate.

Banii ar putea fi investiti in programe de preventie, de stimulare a natalitatii, in dotari mai bune pentru spitale sau în dezvoltarea medicinei în mediul rural.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Unde-se-duc-banii-colectati-din-taxele-de-viciu-si-de-clawback__16513/

lauff lautf laurf