Imprimare

Exista o legatura intre valorile scazute de HDL si sindromul coronarian acut

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Spaniola de Cardiologie (SEC) avertizeaza ca persoanele cu valori scazute de HDL au o mare probabilitate de a fi afectate de sindromul coronarian acut (SCA), informeaza Agerpres, care citeaza un articol publicat in ultima editie a Revistei Spaniole de Cardiologie (REC).

Studiul, realizat de Departamentul de Cardiologie al Spitalului Universitar San Juan din Alicante, a inclus 959 de pacienti internati pentru durere toracica de origine coronariana. S-a urmarit cunoasterea contributiei relative a profilului lipidic la riscul de SCA.

"Cel mai important rezultat al studiului nostru a fost demonstrarea modului in care nivelurile de colesterol HDL afecteaza organismul nostru in ipoteza sindromului coronarian acut", a explicat medicul cardiolog Alberto Cordero de la Spitalului Universitar San Juan din Alicante.

Mai exact, pacientii cu SCA prezinta concentratii plasmatice de colesterol HDL mai scazute si ca riscul este cu atat mai mare cu cat sunt mai mici valorile plasmatice de acest tip. Concret, 69,4% dintre pacientii care prezentau SCA aveau concentratii de colesterol "bun" sub nivelul de 40 mg/dl.

"Valoarea adaugata a rezultatelor obtinute in cursul analizei noastre consta in faptul ca nivelurile scazute de colesterol HDL prezinta o puternica asociere cu prezenta cardiopatiei ischemice, ceea ce poate avea importante implicatii pentru gradarea riscului in cazul pacientilor cu durere toracica", a precizat medicul specialist, adaugand ca "pana in prezent se realizau tratamente cu statine pentru a reduce nivelurile de LDL (colesterolul 'rau'), a carui prezenta in cantitati mari in organism este legata de boala cardiovasculara".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Exista-o-legatura-intre-valorile-scazute-de-HDL-si-sindromul-coronarian-acut_16522/

lauff lautf laurf