Imprimare

UPDATE Basescu cere urgentarea dezbaterii pe noua lege sanitara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE Ministerul Sanatatii a declarat referitor la afirmatiile presedintelui Traian Basescu, ca urmeaza sa fie pus in dezbatere publica capitolul de lege privind asigurarile sanitare.

"Da, deocamdata este doar primul capitol in dezbatere, insa urmeaza sa apara si cel privind asigurarile de sanatate. Pana la sfarsitul lunii aprilie, legea sanatatii va fi in dezbatere publica", e precizat dr. Ladislau Ritli, la finalul conferintei privind lansarea proiectului „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Romanesc”.

Guvernul trebuie sa lanseze in dezbatere publica cat mai repede posibil, noul proiect privind legea sanatatii. Cel putin asa a declarat presedintele Traian Basescu, marti seara, la finalul ceremoniei de investitura in functia de ministru al Mediului si Padurilor a domnului Attila Korodi.

Mai exact, presedintele Basescu a recomandat Guvernului sa scurteze termenele pentru realizarea actului legislativ.

"Daca tot vorbim de responsabilitate, am inteles ca ne-am luat termene largi sa privim in continuare la legea sanatatii. Priviti, priviti la aceasta lege pana cand se va prabusi actualul sistem de sanatate. Recomandarea mea este poate scurtati termenele si lansati mai repede legea in dezbatere", a declarat Traian Basescu presedintele Romaniei.

Reamintim ca primul capitol, in forma scrisa, al noii Legi privind reforma sistemului sanitar a intrat deja in dezbatere publica, la sfarsitul saptamanii trecute. El se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice si a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la inceputul acestui an.

In ceea ce priveste reforma spitalelor, cea mai tanara organizatie non-profit din tara recomanda ca schimbarea sa se faca treptat. Privatizarea totala sau partiala a unitatilor spitalicesti nu este recomandata, arata raportul „Reforma spitalelor publice – evidente din spatiul european”, lansat de catre Observatorul Roman de Sanatate (ORS), organizatie non-guvernamentala care si-a propus sa contribuie la imbunatatirea serviciilor de sanatate din Romania prin efectuarea de studii de cercetare privind activitatea si performanta acestora.

Presedintele l-a felicitat pe domnul ministru Korodi pentru revenirea in functie si i-a multumit domnului ministru Borbély pentru activitatea desfasurata la minister pana saptamana trecuta.

Totodata, Basescu a precizat in discursul sau ca Romania nu mai are resurse pentru crearea de locuri de munca decat daca priveste cu responsabilitate spre reluarea unor activitati de minerit.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UPDATE-Basescu-cere-urgentarea-dezbaterii-pe-noua-lege-sanitara_16518/

lauff lautf laurf