Imprimare

Structura anticoruptie a Ministerului Sanatatii va deveni functionala in urmatoarele luni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va avea o structura anticoruprie functionala. A fost nevoie de trei ani de zile pentru infiintarea ei si va deveni operationala prin proiectul european „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Romanesc”.

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice din sistemul sanitar romanesc prin sprijinirea procesului de descentralizare sectoriala si promovarea integritatii si a responsabilitatii in cheltuirea fondurilor publice. Practic, vor fi urmarite doua componente: achizitiile publice si frauda din sistemul de sanatate.

"Aceasta structura nu are ca obiectiv coruptia medicilor si nu urmareste, deocamdata, cercetarea platilor informale din acest sector. Scopul este urmarirea banului public si a modului in care este el cheltuit, astefl incat pacientul sa nu-si mai cumpere atunci cand ajunge in spital diferite echipamente, medicamente sau servicii. Sistemul de stat public, si nu ma refer aici doar la cel sanitar, are nevoie de un bun management al resurselor in ceea ce priveste achizitiile publice si grauda", a declarat Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, institutie partenera a Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste implementarea proiectului.

Acelasi mesaj a venit si din partea premierului Mihai Razvan Ungureanu: "Initiativa urmareste imbunatatirea actului medical si risipirea neincredierii cetatenilor in sistemul de sanatate. Ea nu trebuie inteleasa ca o culpabilitate a personalului medical, care se bucura de respect si al carui profesionalism este recunoscut".

De aceeasi parere este si ministrul Administratiei si Internelor, care sustine ca este nevoie de o buna guvernare in toate ministerele si administratiile.

"Nu corpul medical este in discutie, ci modul in care se cheltuie banul public, modul in care se fac achizitiile publice. Exista caiete de sarcini cu dedicatie si trebuie sa spunem pentru ca aceste lucruri se cunosc, in special la nivel local", a explicat Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor, adaugand ca spera sa vada si rezultatele, si anume ca cetateanul roman se duce mai deschis in spital, fara neincredere si suspiciuni.

Ritli: "Sectorul de sanatate este perceput ca ineficient, prost si corupt"

Necesitatea unei structuri anticoruptie in sanatate a aparut dupa ce studiile recente au aratat ca 91% dintre romani vad coruptia ca fiind problema principala a sistemului sanitar. Mai mult de cat atat, 70% dintre romani sustin ca au dat spaga la medic. Ministrului Sanatatii a recunoscut ca, in acest moment, sistemul sanitar se confrunta cu foarte multe dificultati.

"Desi s-au alocat mai multe fonduri, sectorul de sanatate este perceput ca ineficient, prost si corupt. Oamenii nu mai au incredere in actul medical, iar specialistii ne pleaca din tara. Sistemul se confrunta cu foarte multe dificultati si provocari", a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Expertii vor fi instruiti de specialisti americani

Pentru implementarea proiectului vor fi desemnati sase experti, care vor fi instruiti de catre specialistii americani. Expertii care vor activa in aceasta noua structura fac parte dintre specialistii in audit si control din cadrul Ministerului Sanatatii si vor avea competente in verificarea achizitiilor publice realizate in sistem, a externalizarilor si in a altor aspecte din zona platilor informale.

De asemenea, vor fi instruiti 373 reprezentanti ai unitatilor sanitare descentralizate din toate judetele tarii, 11 functionari din cadrul Ministerului Sanatatii si 42 reprezentanti din cadrul Directiilor de Sanatate Publica judetene, in domeniul promovarii calitatii si integritatii in serviciile de sanatate. VOr fi formati si 840 reprezentanti din managementul unitatilor sanitare, care vor constitui nucleul Consiliilor Etice din cadrul unitatilor sanitare si o serie de alte instruiri pentru personal din sistemul sanitar.

Totodata, va fi elaborat un manual de bune practici in domeniul integritatii, destinat personalului de conducere al unitatilor sanitare, in scopul imbunatatirii activitatii Consiliilor Etice de la nivelul acestora, realizat si distribuit personalului de conducere din 420 unitati sanitare, precum si 5 propuneri de politici publice in domeniile: achizitii publice, activitati de control, integritate sau in scopul aplicarii documentelor strategice anticoruptie referitoare la sectorul sanatate si transmiterea acestor propuneri spre implementare factorilor decidenti.

Structura anticoruptie isi va incepe activitatea in luniile urmatoare

Printre beneficiile estimate ale proiectului sunt amintite:

  • operationalizarea unei structuri de integritate in subordinea directa a Ministrului Sanatatii si a retelei nationale aferente in scopul promovarii integritatii la nivelul sistemului sanitar
  • cresterea capacitatii institutiilor descentralizate din sectorul sanatate de a prelua toate functiile specifice sistemului de sanatate
  • promovarea calitatii si integritatii in serviciile oferite de sistemul sanitar romanesc
  • sprijinirea aplicarii mecanismelor de coordonare a documentelor strategice in domeniul anticoruptie
  • limitarea posibilitatilor de deturnare a fondurilor din sistemul de sanatate prin fraudarea procedurilor de achizitii publice, a contractarilor si deturnarea bunurilor patrimoniale si a coruptiei asociata acestor fapte.


Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”, iar bugetul total al acestuia este de 7.011.560,70 lei, din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta 5.959.826,60 lei. Perioada de implementare este noiembrie 2011 – noiembrie 2013.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Structura-anticoruptie-a-Ministerului-Sanatatii-va-deveni-functionala-in-urmatoarele-luni_16524/

lauff lautf laurf