Imprimare

Pacientii cu probleme de alcool vor achita 30% din valoarea asistentei medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Senatul a aprobat propunerea legislativa conform careia asistenta medicala acordata in cazuri de intoxicatie etilica acuta este suportata de catre asigurat in proportie de 30%.

Potrivit unui comunicat de presa, 20% dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie au probleme cu alcoolul. Statisticile arata ca Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul.

In expunerea de motive a proiectului de lege se precizeaza faptul ca tratarea cazurilor de etilism acut in urma intoxicatiilor cu alcool implica, in general, costuri ridicate pentru unitatile sanitare.

"Cresterea numarului de cazuri de pacienti etilici ajunsi in serviciul de urgenta m-a determinat sa initiez un proiect legislativ ce prevede decontarea cheltuielilor legate de tratamentul etilismului acut. In fiecare an un oras de 50000 de locuitori este tratat pentru etilism ceea ce reprezinta echivalentul mortilor evitabile din Romania", a declarat  dr. Tudor Ciuhodaru, intiatorul proiectului legislativ.

Cheltuielile anuale depasesc peste 25 milioane de euro

Conform spuselor acestuia, cei mai multi dintre pacientii care se confrunta cu astfel de probleme sunt neasigurati, iar cheltuielile anuale depasesc peste 25 milioane de euro si chiar in contextul existentei unei asigurari aceata nu ar trebui sa se refere la excesul etanolic.

"Discriminarea acestor cazuri este doar pozitiva pentru ca, in timp ce pacientii bolnavi de cancer nu au mediamente iar varstnicii sunt supusi coplatii, autoritatile prefera sa deconteze aceste cheltuieli din fondul si asa redus asigurarilor de sanatate", adauga medicul Ciuhodaru.

Propunerea legislativa a primit un raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru sanatate, pe motiv ca initiativa nu face referire si la acele cazuri de intoxicatie etilica involuntare, care 'nu presupun culpa persoanei in cauza'.

Senatul a adoptat propunerea de lege in forma initiatorului, aceasta urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala in acest caz.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii-cu-probleme-de-alcool-vor-achita-30_-din-valoarea-asistentei-medicale_16523/

lauff lautf laurf