Imprimare

In Romania, diagnosticarea bolii Parkinson se face tarziu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 130 de medici, asistenti medicali si pacienti diagnosticati cu boala Parkinson au participat la conferinta "NeuroPac", eveniment ce a marcat Ziua Internationala a bolii Parkinson. Pe langa informatiile medicale de actualitate, conferinta a creat cadrul propice de discutii intre medici si pacienti si a crescut gradul de intelegere al comunitatii pentru bolnavii de Parkinson.

"Apar tot mai multe cazuri de boala Parkinson la pacientii sub 60 de ani. Referitor la gratuitate, pe lista C1 exista peste 90 de preparate comerciale, din care 4 au nevoie de aprobari speciale de la nivelul comisiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. La nivelul judetului Hunedoara in anul 2010 s-au obtinut 98 de aprobari, in 2011 – 235 iar in primul trimestru al anului 2012, 79. Media anuala 25 miliarde vechi costul anual al tratamentului pe un an", a declarat dr. Doinel Crisan.

Medicii de familie, alaturi de pacientii cu Parkinson

In prezent, in Romania diagnosticarea se face tarziu. Medicii de familie, insa, au un rol cheie in depistarea simptomelor afectiunii.

"Sper ca diagnosticarea precoce va fi din ce in ce mai frecventa in cazul bolii Parkinson. Noi, medicii de familie, nu o sa va lasam niciodata singuri", a precizat dr. Gabriela Gros, medic de familie.

Prezenta la manifestare, dr. Elena Rusan, medic neurolog la Spitalul Judetean Deva a explicat ca echipa de recuperare a pacientului cu boala Parkinson trebuie sa fie interdisciplinara, alcatuita din neurolog, kinetoterapeut, psiholog, ortofonist, terapeut ocupational, specialistul in terapie recreativa, specialistul in nursing si asistentul social. In Deva insa, echipa de recuperare este formata doar din neurolog, psiholog si kinetoterapeut.

"Viata de zi cu zi a pacientului cu boala Parkinson este o provocare pentru ca simptomatologia difera uneori si de la minut la minut", a completat dr. Liviana Bertalan.

Premiul european pentru Asociatia AntiParkinson

Evenimentul de la Deva a fost incununat cu un premiu de prestigiu castigat de catre fondatorul Asociatiei AntiParkinson, ing. Dan Raican. Astfel, Asociatia AntiParkinson din Romania a fost premiata de catre Comitetul Executiv Mondial al Educatiei despre Parkinson cu premiul Dr. Rana International Parkinson`s Community Service.

Intre 20-21 iulie Houston NPA va organiza pentru Asociatia AntiParkinson la Targu Mures cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Pacientilor cu Parkinson pe tema "Abordarea integrata a bolii Parkinson in echipa pacient-cadre medicale". Conferinta se va desfasura sub egida Societatii de Neurologie din Romania, pe parcursul celor doua zile ale evenimentului fiind asteptati peste 200 de invitati: membri ai Asociatiei AntiParkinson, apartinatori, reprezentanti ai autoritatilor din sistemul medical, cadre medicale.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-Romania_-diagnosticarea-bolii-Parkinson-se-face-tarziu_16529/

lauff lautf laurf