Imprimare

Serviciul SMURD, operational in toata tara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand de astazi, toate judetele Romaniei beneficiaza de servicii medicale de urgenta si de prim-ajutor calificat prin structurile pompieri SMURD. Asta pentru ca SMURD a devenit operatioal si in ultimul judet care mai avea nevoie de aceste servicii.

Serviciul mobil de la Teleorman, aflat in sturctura ISU Teleorman si a Unitatii de primiri urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, beneficiaza de cinci echipaje de prim ajutor, care vor lucra pe cinci ambulante nou-noute echipate de la zero. In total, in acest punct de control, lucreaza 60 de paramedici care vor deservi intregul judet Teleorman.

"Astazi este pentru mine o zi de mare bucurie. Acest serviciu dupa 22 de ani in care am peirdut vieti in accidente, inclusiv vieti ale colegilor, incheie o etapa. O etapa de dezvoltare in cadrul sistemului de urgente integrat al Romaniei. Incheiem operationalizartea acestui serviciu in ultimul judet in care SMURD-ul nu era operational. Cu toate acestea, nu ne oprim aici, povestea continua. Vom face investitii in serviciile de ambulanta a caror evolutie din ultimii patru ani este remarcabila", a declarat dr. Raed Arafat, fondator SMURD si subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS).

Daca pana acum in judetul Teleorman, in 24 de ore media echipajelor era de 15, de acum inainte va fi de 20. Acest fapt inseamna o crestere a capacitatii cu 25%.

"Modul in care acest proiect a capatat realitate dovedeste ca se poate lucra in administratie, in momentul in care onestitatea si competenta isi dau mana. Nu intamplator tot cei care lucreaza in acest sistem - pompieri, medici, asistenti - se bucura de o cota foarte ridicata de incredere in societate, si asa si trebuie, pentru ca acesti oameni salveaza vieti si sunt vietile tuturor. Sunt convins ca acest proiect va merge nu bine, ci foarte bine, aratand ca SMURD reprezinta o prioritate", a declarat prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu.

In opinia ministrului Sanatatii, SMURD-ul si-a dovedit eficienta si impreuna cu serviciul de ambulanta formeaza un sistem performant.

"In prezent, avem 229 de structuri Pompieri SMURD si 665 de echipaje de urgenta si nu ne oprim aici. Avem in acest an suficiente fonduri alocate pentru a largi atat numarul echipajelor terestre, cat si al celor aeriene. De asemenea, vom crea centre de instruire pentru formarea acestor specialisti", a declarat Ladislau Ritli.

Pana la sfarsitul acestui an va fi infiintat cel de-al cincilea punct de salvare aeriana la Craiova, in colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dupa cele existente la Mures, Bucuresti, Iasi si Arad.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Serviciul-SMURD_-operational-in-toata-tara_16533/

lauff lautf laurf