Imprimare

Tratamentele cu celule susa neautorizate din China, la mare cautare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mii de turisti merg in China pentru tratamente cu celule susa neautorizate, care le pot pune in pericol sanatatea, semnaleaza revista stiintifica britanica "Nature" in ultimul sau numar, duap cum informeaza Agerpres.

100 de clinici din China au pagini web care prezinta oferta de tratamente cu celule susa impotriva unor boli precum Parkinson, scleroza multipla, Alzheimer si diabet. Unele dintre acestea fac parte din mari centre spitalicesti, ceea ce le aduce o imagine de seriozitate, si toate subliniaza succesul terapiilor lor, desi niciuna nu a publicat vreodata rezultatele testelor clinice, sustine David Cyranoski, autorul studiului.

In opinia lui Cyranoski, clinicile atrag mii de straini care calatoresc in China sedusi de presupuse cazuri de succes ce nu au fost dovedite. Unul dintre aceste tratamente ar putea presupune intre patru si opt injectii cu celula susa, pretul urcand la cateva mii de euro.

Cu toate acestea, mai multi oameni de stiinta din diferite tari sustin ca aceste terapii nu sunt inca gata pentru publicul larg si ca unele dintre ele pot provoca grave complicatii precum boli autoimune si chiar cancer.

"Nu este clar ca celulele susa injectate supravietuiesc mai mult de cateva zile in organismul pacientilor", explica Oliver Cooper, expert in celule susa si Parkinson in cadrul Spitalului McLean din Belmont (SUA).

In mai 2009, Ministerul Sanatatii din China a clasificat tratamentele cu celule susa ca "tehnologii medicale cu risc inalt", care necesita aprobarea unei comisii tehnice pentru a putea fi oferite de o clinica. Desi pana in prezent nu s-a acordat nicio licenta de acest tip, articolul din 'Nature' denunta faptul ca numai in 2009 existau deja in China o suta de clinici cu astfel de tratamente.

In luna ianuarie, Ministerul chinez al Sanatatii a decretat noi masuri care obliga clinicile sa-si inscrie intr-un registru investigatiile si activitatile, sursa celulelor susa si liniile etice. Ministerul a anuntat, de asemenea, un moratoriu national pentru noile teste clinice cu celule susa, insa nicio clinica nu a indeplinit procedura respectiva si majoritatea continua sa ofere aceleasi terapii cu celule susa, a explicat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamentele-cu-celule-susa-neautorizate-din-China_-la-mare-cautare_16537/

lauff lautf laurf