Imprimare

Bacterie rezistenta la antibiotice, descoperita intr-o pestera

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de cercetatori a facut o descoperire remarcabila intr-o pestera din New Mexico. Oamenii de stiinta au gasit o bacterie care a fost izolata de restul planetei in ultimii patru milioane de ani, dar care este, in mod natural, rezistenta la antibiotice. Descoperirea reprezinta un pas important spre intelegerea rezistentei bacteriilor la antibiotice, cercetatorii estimand ca acest lucru va permite descoperirea unor noi tratamente antibiotice, informeaza realitatea.net.

„Studiul nostru arata ca rezistenta antibiotica este fixata in bacterii. Aceasta exista de miliarde de ani, iar noi incercam sa o intelegem de doar 70 de ani”, a sustine dr. Gerry Wright, cercetator la Universitatea McMaster din Canada si totodata ccoordonatorul studiului realizat in pestera Lechuguilla, adauganca ca „aceasta descoperire are implicatii clinice importante, sugerand ca exista mult mai multe antibiotice in mediu decat credeam pana acum. Acestea ar putea fi folosite pentru a trata infectiile care astazi nu au leac”.

Pestera Lechuguilla este pestera cu cea mai mare adancime din SUA, 489 de metri, fiind renumita la nivel mondial pentru mediul nealterat aflat in aceasta. Doar cativa cercetatori si speologi experti au acces in aceasta pestera, in conditii speciale.

Bacteriile au fost colectate din una dintre cele mai adanci nise ale pesterii, unde nu mai ajunsese niciodata vreo alta persoana. Niciuna dintre bacterii nu este daunatoare omului, insa testele au aratat ca majoritatea erau rezistente la antibiotice, unele prezentand rezistenta la 14 antibiotice diferite. Studiul a aratat ca bacteriile erau rezistente la toate tratamentele folosite astazi de doctori.

„Acest lucru arata ca sunt numeroase alte antibiotice pe care le putem descoperi”, explica si Hazel Barton, co-autoare a studiului.

Cercetatorii au izolat deja un potential antibiotic, demarand eforturile in colaborare cu o companie farmaceutica pentru realizarea unui nou medicament.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bacterie-rezistenta-la-antibiotice_-descoperita-intr-o-pestera_16540/

lauff lautf laurf