Imprimare

Ritli: Sper sa gasim solutia pentru a redresa Institutul Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul Cantacuzino trece printr-o perioada extrem de dificila. Are liniile de productie fiole blocate pentru ca, potrivit angajatilor, directorul unitatii refuza sa faca achizitii publice. Consecinta directa a acestui fapt este imposibilitatea de produce vaccinuri. Mai mult, unitatea trebuie sa returneze la bugetul de stat o suma de 11 milioane de lei, bani pierduti cu vaccinurile antigripale retrase de pe piata la inceputul acestui an.

Ministrul Sanatatii sustine ca a fost informat in legatura cu situatia Institutului, ca a discutat atat cu angajatii, cat si conducerea si ca va incerca sa rezolve problemele.

"Este o situatie pe care incercam sa o rezolvam in cateva zile. M-am intalnit cu reprezentantii angajatilor, am contactat conducerea institutiei si peste cateva zile vom lua o masura care sa rezolve situatia", a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, dupa conferinta de lansare a proiectului „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Romanesc”.

De asemenea, ministrul a mentionat ca stie si despre imposibilitatea Institutului de a fabrica vaccin, insa nu confirmat faptul ca vom trebui sa importam serul necesar imunizarii. "Asa am fost informat de catre angajatii institutiei, este o realitate si nu avem alta solutie. In plus, productia de vaccin antigripal din iarna a fost un esec", a explicat Ritli.

Institutul - in pragul falimentului

Institutul Cantacuzino va trebui sa returneze 11 milioane de lei, bani pierduti cu vaccinurile antigripale retrase de pe piata. Sindicalistii sustin, insa, ca unitatea va intra in faliment daca da acesi bani la bugetul de stat. Cu toate acestea, ministrul Sanatatii a explicat ca nu va avea incotro.

"Bineinteles, banii pe vaccin trebuie returnati. Sunt bani de la bugetul de stat si putem obtine o stergere a acestei datorii. Vom incerca sa gasim o solutie in asa fel incat sa nu afectam activitatea institutului. Nu cred ca exista cineva care doreste desfiintarea acestei institutii, insa evolutia sa a fost nefavorabila in ultimii ani. Eu sper sa gasim solutii pentru a redresa aceasta institutie", a declarat seful Ministerului Sanatatii, adaugand ca desi Institutul nu este finantat de Minister, ci din venituri proprii, el se afla in coordonarea mS, in special partea stiintifica de cercetare.

Reamintim ca sindicatul Institutului Cantacuzino cere demiterea directorului Radu Dorel Lucian, intrucat acesta ar refuza sa faca achizitii, iar toate liniile de productie fiole sunt inchise. Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino a aratat ca director general interimar Radu Dorel Lucian a fost repus in functie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sanatatii, dupa ce, in 2009, a fost inlocuit de la conducerea institutiei, pentru management defecutos.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ritli_-Sper-sa-gasim-solutia-pentru-a-redresa-Institutul-Cantacuzino_16539/

lauff lautf laurf