Imprimare

Primul master in ATI si Medicina de urgenta pentru asistenti medicali, la UMF Cluj

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca are primul program masteral din tara in Anestezie Terapie Intensiva (ATI) si Medicina de Urgenta. Asta printr-un proiect cofinantat din Fondul Social European, dedicat cresterii calitatii asistentei medicale in cele doua specialitati medicale.

Beneficiarii proiectului sunt 30 de asistenti medicali licentiati, angajati in unitati sanitare, in domeniul nursingului pacientului critic, unitatile sanitare, universitatile care deruleaza acest program, dar si pacientii internati in sectiile de Terapie Intensiva, sau adusi la Unitatea de Primiri Urgente. 26 dintre acesti tineri sunt bursieri ai proiectului in acest an universitar, ceilalti patru urmand sa se bucure de acest statut in ciclul 2012-2013.

"Pentru asistentii medicali licentiati se deschide si perspectiva unei cariere universitare, dupa sustinerea doctoratului. Proiectul in care sunt acum antrenati acesti tineri ii inarmeaza cu o solida baza stiintifica. Au ocazia sa cunoasca toate noutatile din domeniu, in vizitele pe care le vor efectua in mari centre medicale din Uniunea Europeana", a declarat in cadrul unei conferinte de presa conf.univ.dr. Daniela Ionescu, directorul de proiect.

Principalele castiguri oferite de acest program sunt remedierea punctelor slabe de la nivelul educatiei AML, imbunatatirea accesului la resursele de invatare si cercetare europene, precum si cresterea vizibilitatii internationale a universitatilor romanesti.

"Crescand calitatea asistentei medicale a pacientului critic, va fi posibila si o reducere a exodului AML din spitale romanesti", considera conf.univ.dr. Daniela Ionescu.

De asemenea, printre obiectivele specifice ale initiativei se numara si asigurarea unui cadru standardizat al procesului de educatie si formare dupa incheierea ciclului universitar al AML, bazat pe un sistem coerent de nivele de expertize, precum si cresterea calitatii asistentei medicale de varf a pacientului critic prin crearea unui sistem competitiv de formare si integrare pe piata muncii interne.

Initiatorii proiectului estimeaza ca beneficiile pe termen lung sunt:

  • crearea unui program de selectie si formare a masteranzilor in acord cu procesul Bologna de restructurare a invatamantului superior
  • dezvoltarea activitatii didactice specializate necesare implementarii standardelor internationale de studii universitare tip masterat, pentru AML
  • introducerea manualelor de educatie bazate pe obiective educationale
  • elaborarea metodologiei de evaluare in vederea selectiei programelor flexibile adaptate cerintelor pietii muncii
  • introducerea unei metodologii de auditare la standarde europene a programelor educationale de masterat la AML
  • cresterea vizibilitatii europene si internationale a AML din Romania
  • introducerea cercetarii in domeniul nursingului pacientului critic, oferind posibilitatea dezvoltarii programelor doctorale
  • restructurarea si imbunatatirean sistemului de educatie in domeniul nursingului pacientului critic in vederea cresterii capacitatii universitare de a furniza AML cu competente, cunostinte si abilitati profesionale competitive pe piata muncii
  • atragerea reprezentantilor din domeniul biomedical si a institutiilor de asistenta medicala partenere in educatie, intr-un parteneriat strategic in domeniul nursingului calificat al pacientului critic.


Proiectul are o valoare totala este de 3.578.499 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta 3.430.593 de lei, se desfasoara in perioada 2010-2013, in parteneriat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, UMF "Carol Davila" din Bucuresti si UMF din Targu-Mures si este primul master din Romania cu acest profil pe care il urmeaza tineri asistenti medicali licentiati (ANL).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-master-in-ATI-si-Medicina-de-urgenta-pentru-asistenti-medicali_-la-UMF-Cluj_16542/

lauff lautf laurf